Catalanen krijgen opnieuw nationalistische regering

Aanhangers van de Catalaanse onafhankelijkheid trokken zondag de straat op om de nationalistische partijen ERC en Junts aan te sporen snel een regeringsakkoord te sluiten. ©AFP

De voorstanders van de onafhankelijkheid blijven de komende jaren de plak zwaaien in Catalonië. Na maanden bakkeleien zijn de grootste nationalistische partijen, ERC en Junts per Catalunya, het eens geraakt over de vorming van een coalitieregering.

Drie maanden nadat de Catalanen naar de stembus getrokken zijn om een nieuw regioparlement te kiezen, heeft Catalonië uitzicht op het aantreden van een nieuwe volwaardige bestuursploeg. Maandag maakten het links-nationalistische Esquerra Republicana (ERC) en het centrumrechtse Junts per Catalunya bekend een principeakkoord bereikt te hebben over een regeerprogramma en de vorming van een coalitieregering.

Dat het negentig dagen geduurd heeft voor de voorstanders van onafhankelijkheid het eens geraakt zijn over een nieuw regeringsavontuur, mag op het eerste gezicht verbazen. Want de nationalistische partijen waren er op 14 februari in geslaagd hun meerderheid in het halfrond in Barcelona nog te vergroten, ook al had de socialistische partij in haar eentje de meeste kiezers verleid.

Al op de verkiezingsavond maakten ERC, Junts en de kleine, antikapitalistische partij CUP duidelijk te streven naar de vorming van een nationalistische regering. Een dag later schoten ze de formatiegesprekken op gang.

Pere Aragonès ©REUTERS

Breuk

Maar al snel staken de oude geschillen tussen ERC en Junts weer de kop op. Beide streven dan wel naar afscheuring van Spanje, over het pad daarnaartoe verschillen ze van mening. ERC is voorstander van een dialoog met de Spaanse regering. Junts, de partij van de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont, loopt allerminst warm voor die piste.

Ruim een week geleden kwam het tot een breuk tussen de twee partijen. Nadat Junts aangegeven had ERC-leider Pere Aragonès niet aan het premierschap te willen helpen in het parlement, maakten de links-nationalisten bekend de vorming van een minderheidsregering na te streven met gedoogsteun van het linkse En Comú Podem.

De tijd drong. Als er tegen 26 mei geen volwaardig kabinet is, volgen automatisch nieuwe verkiezingen.

De ontwikkelingen deden bij de CUP de alarmbellen afgaan. De kleine partij was beducht voor een nieuwe stembusslag. In de peilingen staat ze op verlies. Dus wierp ze zich de voorbije dagen op als bemiddelaar tussen ERC en Junts.

Republiek

Met succes, bleek maandag. 'We hebben veel, te veel tijd nodig gehad om een akkoord te bereiken', stelde de beoogde premier Aragonès op een persconferentie met Jordi Sànchez, de onderhandelaar van Junts. 'Maar nu is er een deal tussen ERC en Junts. Nieuwe verkiezingen zijn vermeden.'

Steunend op de meerderheid die we op 14 februari vergaarden, blijven we stappen doen op weg naar de Catalaanse republiek.
Pere Aragonès
Beoogde Catalaanse premier

Bovenaan op de agenda van de nieuwe regering staat het sociaal-economisch herstel na de coronapandemie. Daarnaast zet die in op een groene revolutie. 'En steunend op de meerderheid die we op 14 februari vergaarden, blijven we stappen doen op weg naar de Catalaanse republiek', voegde Aragonès eraan toe.

Als de partijleden van Junts hun zegen geven aan de deal met ERC, kan het parlement een van de komende dagen stemmen over de installatie van Aragonès als premier. Waarna de nieuwe bestuursploeg, bestaande uit zeven mannen en zeven vrouwen, uit de startblokken kan schieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud