Catalanen vragen 9,1 miljard

Betogers voor meer autonomie dragen een Catalaanse vlag door de straten van Barcelona. (foto reuters)

De regio Catalonië heeft formeel verzocht 9,1 miljard euro te kunnen putten uit het Spaanse reddingsfonds. 7,7 miljard zou gebruikt worden om oude leningen af te betalen, en de rest om het deficit van de regionale begroting te temperen.

Catalonië staat dit jaar voor 13,6 miljard euro aan afbetalingen van schulden. De regionale overheid vroeg dinsdag ook om een minder strakke doelstelling voor het begrotingstekort, dat volgens wat nu vastligt dit jaar met 0,7 procentpunt moet verminderen.

Maandag liet de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn, verstaan dat de doelstellingen voor de Spaanse begrotingen wat achteruit kunnen worden geschoven in de tijd als de economie nog blijkt te zijn verslechterd. Rehn prees tegelijk de inspanningen die Spanje doet om zijn tekort onder controle te krijgen.

Het Spaanse noodfonds voor de hulp aan regionale overheden heeft 23 miljard euro ter beschikking voor dit jaar, en de centrale overheid heeft al laten verstaan zo nodig meer geld op te halen om erin te stoppen.

Vorig jaar vroeg Catalonië 5,4 miljard euro hulpmiddelen uit het fonds, dat toen 18 miljard ter beschikking had. De met schulden beladen regionale overheden moesten toen bij de nationale overheid te rade gaan omdat ze op de financiële markten geen leningen meer vastkregen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud