CDU/CSU zet Duitse groenen onder druk over belastingen

Armin Laschet, de lijsttrekker van CDU/CSU. ©Kay Nietfeld/dpa

In hun verkiezingsprogramma sluiten de Duitse christendemocraten nieuwe belastingen uit. Stabiliteit en modernisering zijn de ordewoorden. Daarmee nemen de CDU en de CSU vooral de groene rivalen onder vuur.

Op minder dan 100 dagen van de parlementsverkiezingen hebben de Duitse christendemocraten maandag hun programma voorgesteld. De CDU van bondskanselier Angela Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU trekken naar de kiezer met een 139 pagina's tellend 'programma voor stabiliteit en vernieuwing'.

Na een aanslepende interne strijd was de CDU/CSU eind april de laatste partij om haar lijsttrekker te presenteren. Maandag kwam het kartel ook als laatste aandraven met zijn verkiezingsmanifest. Volgens lijsttrekker Armin Laschet is dat echter geen probleem. 'Mensen wachten alleen op iets waarvan ze ook iets verwachten.'

De essentie

  • In hun verkiezingsmanifest beloven de Duitse christendemocraten de belastingen niet te verhogen.
  • Het kartel CDU/CSU mikt op stabiliteit en modernisering na de coronacrisis van het afgelopen anderhalve jaar.
  • Lijsttrekker Armin Laschet richt de pijlen vooral op de groenen, die de grootste rivaal zijn bij de stembusgang van 26 september.
  • In de jongste peiling heeft de CDU/CSU weer een geruststellende voorsprong uitgebouwd op de groenen van Annalena Baerbock.

Als het van de christendemocraten afhangt, worden de jaren 20 een 'decennium van modernisering'. 'We willen ons land sneller, efficiënter en digitaler maken', zei Laschet. En in één adem zette hij de drie belangrijkste thema's op een rij. 'We combineren klimaatbescherming met economische kracht en sociale zekerheid.'

Vermogenstaks

Om de Duitse economie ademruimte te geven na de coronacrisis belooft de CDU/CSU de belastingen niet te verhogen en geen nieuwe vermogenstaks in te voeren. Het kartel wilt de lasten voor de laagste inkomens terugschroeven en de vennootschapsbelasting met zowat 5 procentpunten verlagen tot 25 procent.

Ik ben er vast van overtuigd dat de Duitsers de Groenen niet vertrouwen met het kanselierschap.
Markus Söder
Leider Beierse CSU

Bij de presentatie van het verkiezingsmanifest was het duidelijk dat de christendemocraten vooral willen afrekenen met hun grootste rivaal: de groenen van Bündniss 90/Die Grünen. Die staan in de peilingen al geruime tijd op de tweede plaats, na de CDU/CSU, maar voor de sociaaldemocratische regeringspartij SPD.

'Ik ben er vast van overtuigd dat de Duitsers de Groenen niet vertrouwen met het kanselierschap', zei CSU-kopman Markus Söder op de persconferentie met Laschet. Eerder had hij ook al uitgehaald naar de concurrentie. 'De groenen willen de economie belasten, wij willen de economie ontlasten.'

Investeringsfonds

Met hun belastingplannen staan de christendemocraten diametraal tegenover de groenen. Die pleiten voor een belastingverhoging voor grote vermogens. De opbrengst gaat naar een investeringsfonds van 500 miljard euro, onder meer voor de uitbouw van een klimaatneutrale economie.

2045
Klimaatneutraal
De Duitse christendemocraten zeggen in hun verkiezingsmanifest te streven naar een CO2-neutrale economie tegen 2045.

Laschet en Söder benadrukten dat zij het klimaatbeleid ook beschouwen als een prioriteit. Maar dat kan volgens hen zonder de economie onderuit te halen, jobs in gevaar te brengen en de belastingen te verhogen. De christendemocraten mikken op de private sector om tegen 2045 een C02-neutrale economie op poten te zetten.

Door het manifest samen voor te stellen, wilden Laschet en Söder het signaal geven dat zij hun rivaliteit opzij hebben gezet. Beiden hadden in de lente gestreden om de positie van lijsttrekker, waarbij er ruis kwam op de verstandhouding tussen de CDU en de CSU.

Beroerde start

Met het gesteggel kende de christendemocraten een beroerde campagnestart. Ook al omdat het kartel met de 60-jarige Laschet een weinig begeesterende 'Spitzenkandidat' had geselecteerd. Het contrast met de groenen was groot. Die nomineerden de 40-jarige Annalena Baerbock zonder interne herrie tot lijsttrekker.

Dat gaf haar partij meteen een boost in de peilingen. Half mei schommelden de groenen en CDU/CSU allebei op zowat 24 procent. Inmiddels is er weer een kloof geslagen en staan Laschet en co. met 28 procent weer stevig aan de leiding. De groenen zijn weggezakt naar een tweede plek met 20 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud