CDU moet nieuwe partner zoeken in Saksen

Bondskanselier Angela Merkel steunde Stanislaw Tillich tijdens zijn campagne. ©REUTERS

In de Duitse deelstaat Saksen zijn de parlementsverkiezingen uitgedraaid op een overwinning voor de CDU en lokale sterke man Stanislaw Tillich. De CDU moet echter een andere coalitiepartner zoeken want de liberale FDP heeft de kiesdrempel niet gehaald. De eurosceptische AfD neemt voor het eerst haar intrek in een Duits deelstaatparlement.

Volgens de voorlopige eindresultaten haalt de FDP amper 3,8 procent van de stemmen, tegen 10 procent in 2009. Saksen was de laatste van de 16 deelstaten waar de liberalen nog in de regering zaten. Vorig jaar was de FDP al verdwenen uit de Bondsdag en uit de landelijke regering.

De AfD (Alternative für Deutschland) komt vanuit het niets op 9,7 procent van de stemmen. De in 2013 opgerichte AfD vindt dat de euro als gemeenschappelijke munt gefaald heeft. Ook wil de partij bevoegdheden uit Brussel naar Berlijn terughalen. Immigratie moet volgens de AfD meer aan banden worden gelegd. In mei kwam de AfD al in het Europees Parlement.

De christendemocratische CDU van deelstaatpremier Stanislaw Tillich blijft steken op 39,4 procent. Vijf jaar geleden was dat meer dan 40 procent. Nu de FDP uit de boot valt, moet de CDU op zoek naar een nieuwe coalitiepartner. Merkel sloot eerder samenwerking met de AfD uit. 

De socialistische SPD, die stijgt van 10,4 tot 12,4 procent, maakt meest kans. Al wijzen ook de Groenen, die 5,7 procent van de stemmen halen, samenwerking niet per definitie af. De CDU en de SPD waren tussen 2004 en 2009 samen aan de macht in Saksen.

Die Linke van voormalige communisten en progressieve voormalige sociaaldemocraten komt op 18,9 procent tegen 20,6 procent in 2009. De neonazi's van de NPD haalden met 4,95 procenet net niet de kiesdrempel.

De opkomst was historisch laag, met 49,2 procent. Vijf jaar geleden kwam nog 52,2 procent van de kiezers opdagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud