Charles Michel zoekt landingszone voor Europese cententop

Europees Raadsvoorzitter Charles Michel was maandag te gast in het Catshuis, de ambtswoning van de Nederlandse premier Mark Rutte. ©AFP

Eind volgende week vergaderen de Europese leiders weer fysiek in Brussel. Een minitop woensdag moet uitzicht bieden op een landingszone in het centendebat.

Maandagavond, precies een week na de Franse president Emmanuel Macron, was Europees Raadsvoorzitter Charles Michel te gast in het Catshuis, de ambtswoning van de Nederlandse premier Mark Rutte. De ontmoeting wordt de start van twee weken intensief overleg, met als hoogtepunt een Europese top met de 27 EU-leiders in Brussel op 17 en 18 juli.

De tijd dringt voor een akkoord over de Europese meerjarenbegroting en het herstelfonds van 750 miljard euro. De Duitse kanselier Angela Merkel, maar ook Spanje en Portugal, willen landen op de top van 17 en 18 juli in Brussel. Enkel Rutte heeft geen haast. Oostenrijk, Zweden, en Denemarken schuilen achter zijn banier van de 'vrekkige landen'. Dat, en zijn lange ervaring, maakt van Rutte een centrale pion.

Minitop

Het wordt een moeilijke Europese top met veel valkuilen. Daarom belegt Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen woensdag een minitop met Michel, Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli en de Duitse kanselier Angela Merkel. De choreografie van de top de week daarna moet goed worden doorgesproken. Een nieuwe mislukking, na de eerste Europese cententop in februari, is uit den boze.

De leiders van de drie Europese instellingen en Merkel gaan het compromis dat Michel later deze week op tafel legt ontleden en terugvalposities aftoetsen. Vooral Merkel zal de komende weken de touwtjes in handen nemen. Zij maakte haar grote bocht al, met de goedkeuring van een herstelfonds van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard aan subsidies voor de landen die het meest getroffen zijn door de coronacrisis.

Michel houdt met zijn compromis al wat snoepjes gereed om weerspannige landen over de streep te trekken.

Michel houdt met zijn compromis al wat snoepjes gereed om weerspannige landen over de streep te trekken. De vrekkige landen en Duitsland mogen hun korting op de bijdrage aan de Europese begroting behouden. Voor Nederland komt die korting neer op 1,5 miljard euro per jaar. Ook de meerjarenbegroting knipt Michel lichtjes bij. Voor een deel van het herstelgeld wil Michel alsnog morrelen aan de criteria, zodat het geld ook echt vloeit naar landen met de zwaarste economische schade.

Taaie discussiepunten zijn de verhouding tussen leningen en subsidies, de vraag of Europa eigen belastingen krijgt om die Europese leningen terug te betalen en hoe lang het loket van het herstelfonds openblijft. Grote onenigheid is er ook over welke voorwaarden verbonden worden aan de Europese geldkraan. De eis tot hervormingen en respect voor de rechtsstaat kan de landing doen ontsporen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud