'Chorizocrash' Spaanse huizenmarkt versnelt

De Spaanse spookstad Seseña (foto: Bloomberg)

De bodem is niet in zicht voor Spaanse vastgoed. Spaanse woningen werden voor het zeventiende kwartaal op rij goedkoper, een crash in schijfjes die vaart wint en Spaanse banken collectief aan de afgrond brengt.

Voor de Spaanse overheid en Spaanse bankiers zijn de statistieken over de huizenprijzen die het ministerie van Huisvesting woensdag vrijgaf, onversneden horror. 

De bodem van de huizencrisis is immers nog helemaal niet in zicht. Niet alleen zakten de prijzen voor het zeventiende kwartaal op rij, de neergang wint ook nog eens snelheid. Een Spaanse woning is in vergelijking met een jaar eerder gemiddeld 8,3 procent goedkoper geworden, in het eerste kwartaal was die terugval jaar op jaar 'maar' 7,2 procent.

Sinds de piek van het eerste kwartaal van 2008, is Spaans vastgoed nu landelijk gezien 23 procent goedkoper geworden. Ter vergelijking: in de VS noteren de huizenprijzen na zes jaar ellende 35 procent onder hun piek

Madrid

De schade is nog groter in twee regio's waar de vastgoedzeepbel het grootst was: in en rond Madrid - waar naast hele spooksteden als Seseña in Ciudad Real ook een spookluchthaven verrees - en aan de costa's. In hoofdstad Madrid en de Andaloesische badplaats Málaga noteert een gemiddelde woning nu gemiddeld 29 procent onder de piek van vier jaar geleden (zie grafiek onderaan).

Alleen in Guadalajara, een stad even ten oosten van Madrid, sloeg de vastgoedcrisis (-30%) nog iets zwaarder toe.

De aanhoudende kaalslag is slecht nieuws voor de Spaanse overheid en de Europese beleidsmakers, die nog altijd een reddingsplan voor de Spaanse banken aan het uitdokteren zijn. Zolang de Spaanse vastgoedprijzen blijven zakken, stijgt ook de berg probleemkredieten bij de Spaanse banken. En is elk reddingsplan voor de zieltogende banken dweilen met de kraan open.

Hypotheekaftrek

Bovendien belooft 2013 geen beterschap te brengen, aangezien de regering-Rajoy in het kader van de sanering van de overheidsfinanciên vanaf 1 januari de hypotheekaftrek afschaft. Dat belooft de toch al zieltogende vastgoedmarkt de nekslag te bezorgen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud