Advertentie

Coalitie Merkel op kop in de peilingen

Verwacht wordt dat de CDU van Merkel erg sterk scoort. - Foto: AFP/Jens Wolf ©AFP

De huidige coalitie van liberalen en christendemocraten van Duits Bondskanselier Angela Merkel steekt voor het eerst in vier jaar in de peilingen de oppositie voorbij. In september zijn er in Duitsland parlementsverkiezingen.

De centrumrechtse coalitie van Duits Bondskanselier Angela Merkel ligt voor het eerst in vier jaar op kop in de peilingen. De CDU van Merkel haalt zelf 42 procent. Aangevuld met de liberalen van de FDP zou de huidige meerderheid van Merkel daardoor stranden op 47 procent, één procentpunt meer dan de links georiënteerde oppositiepartijen. Bij de oppositiepartijen haalt de SPD van Peer Steinbruck 26 procent, de Groenen 13 procent en Die Linke zeven procent.

In de Bundestag is er in principe geen meerderheid van 50 procent nodig, zolang het ene blok procentueel het andere overtreft. Verwacht wordt dat de CDU van Merkel bij de parlementsverkiezingen van 22 september zeer goed zal scoren, maar de vraag is of de liberalen van de FDP het goed genoeg zullen doen om de huidige coalitie verder te zetten. Is dat niet het geval, dan komt volgens analisten een grote coalitie tussen CDU en SPD in zicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud