Commissie onderhandelt coronavaccindeal met Johnson & Johnson

De Europese Commissie zou met de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson onderhandelen over een deal rond zijn kandidaat-vaccin. ©REUTERS

De Europese Commissie voert ver gevorderde gesprekken met de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson om dosissen van zijn kandidaat-coronavaccin nu al te reserveren of op voorhand te kopen. Dat bericht het persagentschap Reuters.

De deal zou 'in de pijplijn zitten', zegt een anonieme, hooggeplaatste bron van een Europese lidstaat. Een tweede bron liet verstaan dat de Commissie dinsdag met Johnson & Johnson heeft gebeld over een mogelijk akkoord rond zijn kandidaat-vaccin, dat vanaf volgende maand in ons land en in de VS klinisch getest wordt.

Wereldwijd gevecht 

Het zou meteen de eerste deal zijn voor de Commissie die vorige week het mandaat kreeg een noodpot van 2,4 miljard euro aan te spreken om voorkoopcontracten af te sluiten met vaccinontwikkelaars. De Commissie aast op 300 √† 600 miljoen vaccindosissen. 

Een Commissiewoordvoerder wou geen commentaar geven op de mogelijke deal en ook de farmareus was tot nader order niet bereikbaar voor toelichting. De deal kan ten vroegste volgende week aangekondigd worden, maar kan net zo goed nog afspringen, zegt een bron. 

Door nu al de hand te willen leggen op experimentele vaccins, die mogelijk niet werken, loopt de EU een financieel risico. Maar de Unie kan moeilijk anders dan zich in de strijd te gooien, omdat onder landen een wereldwijd gevecht is losgebarsten rond beloftevolle vaccins om de eigen bevolking eerst te kunnen beschermen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud