Conservatieve triomf bij verkiezingen in Madrid

Isabel Díaz Ayuso, het kopstuk van de centrumrechtse Partido Popular en de grote overwinnaar van de lokale verkiezingen in Madrid. ©REUTERS

Isabel Díaz Ayuso charmeerde een coronamoe Madrid met haar gevecht om de stad open te houden, tegen de socialistische federale regering in.

Bij de vervroegde regionale verkiezingen in Madrid hebben de regerende conservatieven een duidelijke overwinning behaald. Dat werd dinsdagavond bevestigd door de voorlopige resultaten die de verkiezingscommissie bekendmaakte.

Met het gros van de stemmen geteld lijkt de Partido Popular (PP) van minister-president Isabel Díaz Ayuso op weg naar 65 van de 136 zetels in het regionale parlement. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de verkiezingen van 2019.

Het controversiële beleid om Madrid meer naar Texaans dan naar Europees model open te houden leverde Ayuso een grote naamsbekendheid op. Ze prijkt zelfs op bierflesjes. ©REUTERS/

De 42-jarige Ayuso werd heel populair met haar streven om Madrid ondanks hardnekkig veel besmettingen open te houden, vaak in confrontatie met het beleid van de socialistische federale regering.

Omdat een absolute meerderheid van 69 zetels zo goed als zeker niet gehaald wordt, zal de Partido Popular wellicht weer aangewezen zijn op de gedoogsteun van de rechts-populistische partij Vox, die voorlopig van 12 naar 13 zetels stijgt.

Bij de vorige verkiezingen, twee jaar geleden, behaalde de PP 30 zetels, tegenover 37 voor de sociaaldemocratische PSOE. Ayuso kon toen samen met de liberale Ciudadanos een minderheidsregering vormen, die gedoogd werd door Vox. Dit keer lijkt Ciudadanos echter onder de kiesdrempel van 5 procent te verdwijnen.

De PSOE van federaal premier Pedro Sánchez zakt volgens de voorlopige uitslag naar 24 zetels. Het linkse Más Madrid is eveneens goed voor 24 zetels, het links kartel Unidas Podemos (UP) voor 10 zetels. Podemos-boegbeeld Pablo Iglesias trok meteen zijn conclusies (zie inzet). De linkse partijen behalen samen dus onvoldoende zetels om aan een meerderheid te raken.

Pablo Iglesias stapt uit de politiek

Pablo Iglesias, de leider van de linkse partij Podemos, stapt uit de politiek. Dat maakte hij dinsdagavond bekend na de nederlaag in Madrid. 'We hebben gefaald', verklaarde de 42-jarige oprichter en leider van Podemos aan aanhangers van zijn partij. 'Ik denk dat het vandaag duidelijk is dat ik er niet meer toe kan bijdragen om de institutionele kracht van onze beweging te consolideren.'

Iglesias gaf aan dat hij geen 'obstakel' wilde vormen voor de nodige vernieuwing in de partij.
Hij noemde de verkiezingsoverwinning van de Partido Popular (PP) en de goede score van de extreemrechtse partij Vox een 'tragedie'. Hij omschreef de PP ook als 'Trumpistisch rechts'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud