Coronarecords sneuvelen in heel Europa

Tsjechië voert volgens de lijst aan van Europese landen met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. ©REUTERS

Verschillende Europese landen registreren een recordaantal nieuwe coronabesmettingen. Strengere maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het virus lijken onafwendbaar, onder meer in Nederland.

Europa is in de ban van een tweede coronagolf. Vrijwel alle landen op het oude continent zien het aantal infecties met Sars-CoV-2 nu al dagen in sneltreinvaart oplopen. Dat is zo in West-, Zuid-, Centraal- en Oost-Europa. Op verschillende plaatsen sneuvelt het ene record na het andere.

Zo pieken de cijfers in Frankrijk. Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte zaterdagavond bekend dat in een etmaal liefst 26.896 nieuwe besmettingen geregistreerd waren. Dat is een primeur sinds het begin van de coronapandemie. Van alle mensen die een staalafname lieten doen, testte 11 procent positief.

De situatie is erg precair in en om Parijs. Daar belanden ook steeds meer mensen in het ziekenhuis. Afgelopen donderdag gingen de hospitalen in de regio in de hoogste alarmfase omdat ruim de helft van de bedden op de afdeling intensieve zorg inmiddels ingenomen is door Covid-19-patiënten.

Maar ook het noorden van het land heeft met een fikse corona-opstoot af te rekenen. In de regio rond Rijsel is sinds donderdag de hoogste alarmfase van kracht. Daardoor kunnen de lokale besturen strengere maatregelen afkondigen, zoals de sluiting van cafés. Steden als Marseille, Lyon en Saint-Etienne zitten in dezelfde situatie.

Argusogen

In Nederland zijn tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 6.504 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is eveneens een dagrecord. Vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5.979 meldingen van positieve tests gekregen.

26.896
nieuwe besmettingen in frankrijk
Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte zaterdagavond bekend dat in een etmaal liefst 26.896 nieuwe besmettingen geregistreerd waren.

De beleidsmakers in het land volgen de evolutie van de coronacijfers - besmettingen, ziekenhuisopnames, de evolutie op de afdeling intensieve zorg en doden - dit weekend met argusogen. Als die omhoog blijven schieten, lijken strengere maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het virus onafwendbaar.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft voor zondag overleg gepland met zijn kabinet en een resem adviseurs. Daar liggen verschillende opties op tafel. Rutte zinspeelde vorige week al op een sluiting van cafés. Ook sportscholen, musea en theaters moeten mogelijk weer tijdelijk de deuren dichtgooien. Volgens Nederlandse media komt er dinsdag wellicht meer duidelijkheid over de strategie van het kabinet.

Portugal

Maar Nederland en Frankrijk waren niet de enige Europese landen die zaterdag een coronarecord zag sneuvelen. Portugal registreerde in 24 uur 1.646 nieuwe gevallen. Dat is het hoogste dagcijfer sinds het coronavirus er een eerste keer opdook in de Zuid-Europese staat. Vooral in en rond Lissabon en in het noorden van het land verspreidt Sars-CoV-2 zich snel onder de bevolking.

Er dreigt snel een tekort aan bedden en beademingsapparatuur.
Mariusz Morawiecki
Poolse premier

In een poging de trend te keren zijn sinds half september strengere maatregelen van kracht. De openingsuren van winkels zijn bijvoorbeeld beperkt en bijeenkomsten met meer dan tien mensen zijn verboden. De regels gelden al zeker tot 14 oktober.

Oostenrijk maakte zaterdag dan weer melding van een recordaantal van 1.235 nieuwe besmettingen. Het land is minder zwaar getroffen dan veel andere EU-landen, maar het virus greep er eerder dit jaar wel om zich heen in wintersportgebieden. Daarom worden après-ski-feesten in de ban gedaan.

Ierland registreerde 1.012 extra infecties in 24 uur en vestigde zo een absoluut record sinds de uitbraak van de epidemie. De cijfers verhogen ongetwijfeld de druk op de regering om de bewegingsvrijheid van de burgers verder in te perken. De gezondheidsautoriteiten in het land pleiten al meer dan een week voor een nieuwe lockdown.

Oost-Europa

De situatie oogt daarnaast steeds zorgwekkender in Oost-Europa. Polen registreerde zaterdag voor de vijfde dag op rij een record. Het ministerie van Volksgezondheid meldde dat bij nog eens 5.300 mensen het virus is vastgesteld.

6.504
besmettingen in Nederland
In Nederland zijn in een dag 6.504 nieuwe besmettingen geregistreerd, een record.

Nu het virus zich steeds sneller onder de bevolking verspreidt, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames in Polen. Premier Mariusz Morawiecki trok donderdag al aan de alarmbel. 'Er dreigt snel een tekort aan bedden en beademingsapparatuur', klonk het.

Om de verspreiding tegen te gaan kondigde de Poolse regering afgelopen week al extra maatregelen aan. Vanaf zaterdag moeten de Polen bijvoorbeeld verplicht een mondkapje dragen in de openbare ruimte, binnen én buiten.

Lockdown

Ook Tsjechië zit volledig in de greep van het virus. De autoriteiten maakten zaterdag bekend dat 8.618 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. De afgelopen drie dagen was ook al een recordaantal coronagevallen gemeld.

We moeten heel erg voorzichtig zijn met massa-evenementen waarop mensen dicht bij elkaar komen.
Mike Ryan
Wereldgezondheidsorganisatie

Tsjechië voert volgens cijfers van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Controle (ECDC) de lijst aan van Europese landen met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Premier Andrej Babis sluit een nieuwe lockdown niet uit. Komende maandag moeten alvast theaters, zwembaden, bioscopen en musea voor twee weken dicht.

Ook in Rusland worden steeds meer besmettingen vastgesteld. Daar ging het zaterdag om 12.846 nieuwe coronagevallen, de hoogste dagaangroei sinds de start van de pandemie in het land. Vrijdag was nog maar het vorige dagrecord gebroken. In Rusland is bij 1,28 miljoen mensen een besmetting vastgesteld, het hoogste aantal in Europa.

Massa-evenementen

De evolutie in Europa baart de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) flinke zorgen. Het gezondheidsorgaan van de Verenigde Naties spoorde de Europese regeringen vrijdagavond nog aan snel werk te maken van 'doortastende' maatregelen om het longvirus een halt toe te roepen als ze een tweede algemene lockdown willen vermijden.

'Er zijn geen nieuwe antwoorden in deze crisis. We weten wat ons te doen staat', zei Mike Ryan, een van de toplui van de WGO. Hij herinnerde eraan dat het essentieel blijft de regels rond social distancing in acht te nemen, mondmaskers te dragen en te voorzien in voldoende verluchting. 'We moeten ook heel erg voorzichtig zijn met massa-evenementen waarop mensen dicht bij elkaar komen.' Ryan riep overheden ten slotte op oudere mensen en andere risicogroepen te beschermen.

Corona sluipt Europese Commissie binnen

Eurocommissaris Mariya Gabriel heeft positief getest op het coronavirus. Het gaat voor zover bekend om de eerste keer dat een lid van het dagelijks bestuur van de Europese Unie een infectie met Sars-CoV-2 opliep.

De Bulgaarse politica, die onder meer bevoegd is voor innovatie, maakte het nieuws bekend via Twitter. 'Na een negatieve COVID-19 test op maandag, is een tweede test nu wel positief', schreef ze. Gabriel was al in isolatie gegaan omdat een lid van haar team besmet bleek.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, ging onlangs ook kort in quarantaine na contact met een besmette persoon. De Duitse liet zich daarna herhaaldelijk testen en zou het virus niet onder de leden hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud