Advertentie

Corruptie rond opvangcentra migranten schokt Italië

Illegale immigranten voor een opvangcentrum op het eiland Lampedusa. ©AFP

Italië is in de ban van een nieuw corruptieschandaal. De politie heeft een netwerk opgerold dat sjoemelde met overheidscontracten voor de uitbating van opvangcentra voor vluchtelingen. Door de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee is dat een nieuwe lucratieve business.

De Italiaanse politie voerde donderdag een grootscheepse operatie uit. In Sicilië, Lazio en de Abruzzen pakten agenten 44 politici, functionarissen en zakenlui op.

De arrestanten worden ervan verdacht deel uit te maken van een netwerk dat overheidscontracten voor de uitbating van opvangcentra voor migranten manipuleerde. Tegen 21 anderen loopt nog een arrestatiebevel.

Mafia Capitale

De actie is een uitloper van een corruptieonderzoek tegen het stadsbestuur van Rome. Die operatie, Mafia Capitale, is vorig jaar opgestart. Ze leidde onder meer tot de arrestatie van de Romeinse ex-burgemeester Gianni Alemanno en zette premier Matteo Renzi ertoe aan een Romeinse afdeling van zijn centrumlinkse Democratische Partij (PD) onder curatele te plaatsen.

In de nasleep van dat onderzoek besliste de anticorruptiewaakhond in Italië een hele reeks overheidscontracten onder de loep te nemen. Een deel daarvan had te maken met het beheer van opvangcentra voor vluchtelingen.

Migrantencentra

Uit het speurwerk bleek dat politici, functionarissen en zakenlui een systeem op poten gezet hadden waardoor een kartel steeds met de contracten voor de uitbating van de migrantencentra aan de haal ging.

Daar valt tegenwoordig flink wat geld mee te verdienen. Dagelijks proberen honderden vluchtelingen vanuit Libië de oversteek naar Italië te maken. Het Zuid-Europese land kan de vluchtelingenstroom amper aan.

Premier Renzi was voorlopig karig met commentaar op de meest recente ontwikkelingen in het schandaal. 'Een solide land gaat de strijd aan met corruptie. Dat doet Italië ook door mensen die stelen naar de cel te sturen', zei hij na afloop van een ontmoeting met de Chileense presidente Michelle Bachelet.

Lega Nord

Het nieuwe schandaal is koren op de molen van de Lega Nord. De partij van Matteo Salvini poogt haar actieterrein te verleggen van het noorden van Italië naar het hele land. Om kiezers in heel Italië te verleiden tot een stem voor zijn partij hanteert Salvini een anti-euro- en een anti-immigratiediscours.

Die strategie lijkt zijn vruchten af te werpen. Bij regionale verkiezingen ontpopte de Lega Nord zich vorig weekend tot de sterkste speler in het centrumrechtse kamp.

Het schandaal met de migrantencentra bewijst nog eens dat politieke corruptie een groot probleem blijft in Italië. Op de corruptielijst van Transparency International staat het Zuid-Europese land op plek 69. De organisatie beoordeelt jaarlijks 177 landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud