Corruptieonderzoek naar Lega-lid doet Italiaanse regering wankelen

De Italiaanse vicepremiers Luigi Di Maio (links) en Matteo Salvini haalden de voorbije dagen fors uit naar elkaar. Een corruptieonderzoek naar een Lega-lid doet de Italiaanse regering wankelen. ©EPA

De Italiaanse justitie beschuldigt staatssecretaris van Transport Armando Siri ervan smeergeld gekregen te hebben van bedrijven uit de sector van de hernieuwbare energie.

Een maand voor de Europese verkiezingen davert de Italiaanse regering op haar grondvesten. De uiterst rechtse Lega en de links-populistische Vijfsterrenbeweging staan al enkele dagen met getrokken messen tegenover elkaar. De aanleiding: de opening van een corruptieonderzoek naar Lega-lid Armando Siri.

Justitie beschuldigt Siri ervan smeergeld gekregen te hebben in ruil voor gunsten aan bedrijven actief in de sector van de hernieuwbare energie. De staatssecretaris van Transport en economisch adviseur van Lega-leider Matteo Salvini houdt zijn onschuld staande. Maar zijn voogdijminister Danilo Toninelli, van de Vijfsterrenbeweging, plaatste hem donderdag op non-actief 'tot de zaak uitgeklaard is'.

Onschuld Siri

Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging, beschuldigde de Lega ervan het voortbestaan van de regering in het gedrang te brengen en aan te sturen op een regering met oud-premier Silvio Berlusconi. Hij liet ook uitschijnen niet te geloven in de onschuld van Siri. 'Onze partij heeft zich de voorbije maanden vaak moeten verzetten tegen controversiële maatregelen die Siri door de regering wilde laten goedkeuren', klonk het.

'De Lega wil nog lang besturen in het belang van de Italianen. Di Maio beeldt zich in dat de regering in crisis is.
Matteo Salvini
Italiaanse vicepremier

De uitlatingen schoten Salvini in het verkeerde keelgat. 'De Lega wil nog lang besturen in het belang van de Italianen. Di Maio beeldt zich in dat de regering in crisis is.'

Hij beschuldigde de Vijfsterrenbeweging ook van hypocrisie. 'Die partij heeft haar burgemeester in Rome, Virginia Raggi, ook altijd verdedigd toen naar haar een onderzoek wegens machtsmisbruik liep.'

Verstandshuwelijk

Het is niet de eerste keer dat de Lega en de Vijfsterrenbeweging ruziën. Sinds ze in juni vorig jaar aan de macht kwamen, bikkelden de partijen ook over de aanleg van een hst-lijn tussen Turijn en Lyon.

31,4 procent
peiling
De Lega zou eind mei kunnen rekenen op de steun van 31,4 procent van de Italiaanse kiezers. De Vijfsterrenbeweging zou blijven steken op 21,5 procent.

Salvini staat in eigen rangen al langer onder druk om de stekker te trekken uit het verstandshuwelijk met de Vijfsterrenbeweging. Met zijn antimigratiediscours won de Lega-leider flink aan populariteit.

Dat bleek de afgelopen maanden bij enkele regionale verkiezingen. De uiterst rechtse partij kwam, vaak in alliantie met Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi en de extreemrechtse Fratelli d'Italia, steeds als winnaar uit de stembusslag, terwijl de Vijfsterrenbeweging in vergelijking met de parlementsverkiezingen van vorig jaar steeds terreinverlies leed.

Die trend blijkt ook uit een peiling voor de Europese verkiezingen. De Lega zou eind mei kunnen rekenen op de steun van 31,4 procent van de Italiaanse kiezers. De Vijfsterrenbeweging zou blijven steken op 21,5 procent. Bij de Italiaanse verkiezingen op 4 maart vorig jaar klokte de anti-establishmentpartij nog af op 33 procent van de stemmen terwijl de Lega destijds op 17 procent strandde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud