Advertentie

Covidkerstfeestje ondermijnt gezag Boris Johnson

Brits premier Boris Johnson verlaat zijn ambtswoning in Downing Street 10. ©EPA

De Britse premier Boris Johnson blijft ontkennen dat er vorig jaar, in volle lockdown, een kerstfeestje plaatsvond in zijn ambtswoning. De kritiek over dubbele standaarden klinkt almaar luider.

Wat gebeurde er op 18 december 2020 in Downing Street 10, de Londense ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson? De tabloid Daily Mirror schreef vorige week dat tientallen medewerkers van de tory's - Johnson zelf was afwezig - destijds dicht opeengepakt een kerstfeestje hielden, drank en hapjes nuttigden, spelletjes speelden en pakjes uitdeelden.

Op dat moment zat Londen nochtans in de hoogste categorie van coronarestricties, waardoor je binnenskamers alleen kon werken met social distancing en er buiten de gezinsbubbel geen samenkomsten toegestaan waren.

Tijdens een furieus parlementair vragenuurtje deed Johnson woensdag wat hij al dagen doet: ontkennen dat er een feestje was en onderstrepen dat alle toenmalige richtlijnen gevolgd zijn. Wel bood hij zijn 'onvoorwaardelijke excuses' aan voor een video, gedateerd op 22 december 2020, die dinsdagavond onthuld werd op de televisiezender ITV.

Toenmalig woordvoerder Allegra Stratton en andere medewerkers van Boris Johnson grappen over een kerstfeestje in Downing Street 10.

Daarin spelen zijn topmedewerker Ed Oldfield en toenmalige woordvoerder Allegra Stratton een persconferentie na. Ze maken grapjes over de vraag of enkele dagen eerder een kerstfeestje plaatsvond. 'Dit fictieve feestje was een zakenmeeting', besluit Stratton al lachend. 'En er was geen social distancing.' Woensdag besliste Stratton, die nu actief is als Britse woordvoerder voor de COP26-klimaattop, om op te stappen.

Mes in het hart

'Een zieke grap', vatte The Daily Mail, nochtans een erg torygezinde tabloid, woensdag de publieke verontwaardiging samen. Zorgwerkers en nabestaanden van coronaslachtoffers noemen de onthullingen een 'mes in het hart' voor iedereen die destijds wel de lockdownregels naleefde, en voor Britten die zelfs stervende naasten niet konden bezoeken in het ziekenhuis.

Hoe slaapt de premier nog 's nachts?
Rosena Allin-Khan
Labour-oppositielid en arts

Labour-oppositieleider Keir Starmer vroeg Johnson wie nu nog de regels zal naleven, zeker nu de regering de oprukkende omikronvariant wil bekampen door weer thuiswerk aan te moedigen, de mondmaskerplicht opnieuw in te voeren en voor het eerst een covidpaspoort te overwegen.

'Alle morele autoriteit verloren'

Zelfs in de eigen rangen wordt Johnsons entourage dubbele standaarden verweten. Woensdag verontschuldigde gewezen minister van Onderwijs Gavin Williamson zich ervoor vorige kerst ook een werkfeestje gehouden te hebben. Vorig jaar was er al enorme ophef omdat Johnsons ex-topadviseur Dominic Cummings in volle lockdown toch gereisd had. En eerder dit jaar nam minister van Gezondheid Matt Hancock ontslag, toen bleek dat hij en zijn minnares niet bepaald aan social distancing deden.

Volgens Starmer heeft Johnson stilaan alle 'morele autoriteit verloren'. Of zoals Labour-partijgenote Rosena Allin-Khan, een arts die in de coronacrisis patiënten bleef begeleiden, Johnson toebeet: 'Hoe slaapt de premier nog 's nachts?'

Strengere coronamaatregelen door corona

De Britse premier Boris Johnson heeft strengere coronamaatregelen voor Engeland aangekondigd. Mensen moeten weer thuiswerken in een poging de verspreiding van de omikronvariant te vertragen. Ook wordt de mondmaserkplicht uitgebreid en is voor een bezoek aan nachtclubs en locaties met veel mensen voortaan een coronapas vereist.

Johnson benadrukte dat omikron sneller oprukt dan andere varianten. Hij had gezworen de winter door te komen zonder zijn toevlucht te nemen tot een vierde coronalockdown, maar hij hield wel een zogenaamd plan B in reserve. Een deel van de maatregelen uit plan B, zoals het opnieuw verplichten van mondmaskers in het openbaar vervoer en winkels, is al ingevoerd.

De omikronvariant is vastgesteld bij ruim 1.500 mensen uit 57 landen. In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe 586 besmettingen aan het licht gekomen, aldus Johnson. De meeste gevallen zijn vastgesteld in Engeland. Het werkelijke aantal besmettingen wereldwijd kan aanzienlijk hoger liggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud