'Crisis in Oekraïne door Westen'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ©EPA

Amper een dag na de meest bloedige gevechten in Oekraïne sinds het begin van het conflict, waarschuwt Moskou het Westen. Als die landen hun beleid ten opzichte van Rusland niet aanpassen, zullen zich nog gelijkaardige crisissen voordoen.

De Westerse landen moeten volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov een lesje leren uit de toestand in Oekraïne. Die is volgens hem een logisch gevolg van de poging van het Westen om 25 jaar geleden voordeel te halen uit de implosie van de Sovjetunie.

'Om gelijkaardige crisissen in het vervolg te vermijden, moet het Westen zo snel mogelijk werk maken van gelijke beginselen in de Euro-Atlantische veiligheid', zei Lavrov op een conferentie in Moskou. 'De toestand in Oekraïne is het logische gevolg van de evolutie van de Europese situatie de laatste 25 jaar.'

Bloedbad

Donderdag kwamen minstens dertien regeringssoldaten om het leven bij een aanval door pro-Russische separatisten. De revolte in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russen een eigen 'volksrepubliek' hebben uitgeroepen, zet zich dan ook voort. Nochtans is het terugkeren van de rust essentieel met de presidentsverkiezingen van zondag in het verschiet.

In februari moest toenmalig president Viktor Janoekovitsj afstand doen van zijn functie na wekenlange protesten van de bevolking. De president had eind 2013 een associatieakoord met de EU afgewezen. Dat hij daardoor ook toenadering zocht tot Rusland, was voor veel Oekraïeners een brug te ver. Een pro-westers regime nam de macht over. Rusland weigerde die wissel van de wacht in Kiev te aanvaarden.

Huurlingen

Vrijdag beweerde de opperbevelhebber van de Russische troepen bovendien dat huurlingen van buitenlandse particuliere militaire organisaties actief zijn in Oekraïne. Ze zouden strijden aan de zijde van de overheidstroepen tegen de pro-Russische rebellen. Omdat ook de NAVO-aanwezigheid aan de Russische grens verhoogd is, zei de leider van de Russische strijdkrachten dat ze 'niet niets kunnen doen'. 'We moeten hierop reageren', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud