Advertentie
nieuwsanalyse

Cuba nieuw slagveld in handelsconflict tussen VS en EU

De Amerikaanse president Donald Trump wil het regime in Cuba de duimschroeven aandraaien. Europese bedrijven dreigen het slachtoffer te worden van de nieuwe strafmaatregelen. ©REUTERS

De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie dreigen flink op te flakkeren. Brussel sluit niet uit dat het activa van Amerikaanse bedrijven in de EU confisqueert als Washington Europese investeerders op Cuba bestraft.

Sinds Donald Trump in januari 2017 zijn intrek nam in het Witte Huis, kent de relatie tussen de Verenigde Staten en Europa behoorlijk wat ups en downs. De Amerikaanse president ergert zich niet alleen blauw aan de te beperkte defensie-uitgaven van het leeuwendeel van de Europese NAVO-lidstaten, ook het almaar oplopende Amerikaanse handelstekort met de Europese Unie is hem een doorn in het oog.

Om die tendens te keren schuwde de miljardair de krasse taal aan het adres van de Europese bondgenoten de voorbije twee jaar niet. Met de regelmaat van de klok bedreigde hij hen met hogere invoertarieven. Vorig jaar voegde hij zelfs de daad bij het woord door de importheffingen voor Europees aluminium en staal op te trekken.

Tot een regelrechte handelsoorlog kwam het voorlopig niet. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wist Trump in juli vorig jaar tot een bestand te verleiden. Maar dat weerhield de Amerikaanse president er niet van sindsdien geregeld met extra strafmaatregelen te schermen. Europese auto's, kazen, tapijten, vis, mosselen, fruit en keukengerei vormen potentiële doelwitten.

Klachten

Of de hogere invoertarieven op die Europese producten er uiteindelijk komen, is nog afwachten. Intussen dient zich wel een volgend slagveld aan in het handelsconflict tussen Europa en de VS: Cuba.

De nationale veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton, kondigt woensdag wellicht nieuwe sancties af tegen Cuba. ©AFP

De VS effenden woensdag het pad voor gerechtelijke stappen tegen bedrijven die actief zijn op Cuba. 'Wie zaken doet met Cuba, spitst beter de oren', waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Vanaf 2 mei kunnen Amerikanen en burgers van Cubaanse origine voor Amerikaanse rechtbanken een schadevergoeding eisen voor de onteigeningen waarvan zij tijdens de Cubaanse Revolutie het slachtoffer werden. Volgens het persagentschap Reuters kan de beslissing leiden tot de indiening van liefst 200.000 klachten en claims voor tientallen miljarden dollars.

Europese bedrijven

De demarche kan grote gevolgen hebben voor Europese ondernemingen. Die hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd op het Caribische eiland, ook in activa die decennia eerder genationaliseerd werden door Fidel Castro en co.

200.000
klachten
De Amerikaanse demarche kan leiden tot de indiening van liefst 200.000 klachten.

Zeker Spaanse bedrijven kregen er een stevige voet tussen de deur. Jaarlijks pompen zij zowat 300 miljoen euro in Cuba. Hotelketens als Meliá, Iberostar, Barceló en NH gingen voorop. Maar zij lopen nu ook in de vuurlinie en dreigen fikse schadeclaims uit de VS in de bus te krijgen.

Doos van Pandora

Door de weg voor gerechtelijke procedures te effenen zouden de VS wel eens de doos van Pandora kunnen openen. Europa lijkt immers niet van plan de Amerikaanse acties te ondergaan. Dat liet het ook al weten aan Washington.

De Spaanse krant El País kreeg een brief in handen die de Europese buitenlandchef Federica Mogherini en Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström naar Pompeo stuurden. 'De EU zal zich genoodzaakt zien alle instrumenten te gebruiken die ze ter beschikking heeft om haar belangen op Cuba te beschermen', waarschuwden de leden van de Europese Commissie.

Confiscatie activa in EU

Brussel is niet alleen van plan klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie als de VS hun plannen uitvoeren. Het dreigt ook met de confiscatie van activa van Amerikaanse bedrijven op Europees grondgebied ter compensatie van schade die Europese bedrijven eventueel lijden.

Als een Amerikaanse hotelketen voor een rechtbank in de VS een schadevergoeding eist van een Europese sectorgenoot, kan de Europese keten een gelijkaardige compensatie van dat Amerikaanse bedrijf eisen voor een Europese rechtbank.
Federica Mogherini en Cecilia Malmström
Leden Europese Commissie

'Als een Amerikaanse hotelketen voor een rechtbank in de VS een schadevergoeding eist van een Europese sectorgenoot, kan de Europese keten een gelijkaardige compensatie van dat Amerikaanse bedrijf eisen voor een Europese rechtbank', staat in de brief te lezen.

Mogherini en Malmström herinneren Pompeo en co. eraan dat de 'overgrote meerderheid van de 50 grootste potentiële klagers, goed voor 70 procent van de gecertificeerde vorderingen, activa hebben in Europa'. Een immense procedureslag lijkt dus te wenken als de traditionele trans-Atlantische bondgenoten het spel hard spelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud