Advertentie
korte metten

D-day

De ECB bleek er niet voor iedereen. ©Photo News

Zowel op de markten als in de rechtzaal is donderdag D-day. Op de beurzen is het bibberen en beven na de ijskoude douche die de ECB woensdagavond laat over de Grieken uitkieperde. In de rechtzaal komt het Arco-vraagstuk tot een climax.

Als nieuwbakken Grieks minister van Financiën leert Yanis Varoufakis deze week enkele interessante lessen. Woensdagmiddag ging Varoufakis nog gezellig op de koffie bij Mario Draghi in het nagelnieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. 'De ECB is ook de centrale bank van Griekenland. Ze zal er alles aan doen wat nodig is om Griekenland te ondersteunen', toeterde Varoufakis na de ontmoeting. 

Rond 22 uur kreeg Varoufakis een ijskoude douche. In een kurkdroog persbericht van amper vijf zinnetjes maakte de ECB duidelijk geen Griekse staatsobligaties meer te zullen aanvaarden in ruil voor kredieten. De ECB is er dus niet meer helemaal voor iedereen. Als de Griekse banken voortaan geld willen tanken, zullen ze daarvoor geen Griekse obligaties meer kunnen gebruiken.

Varoufakis zei: 'De ECB is er ook voor Griekenland'. Dat bleek niet het geval.

De duimschroeven van de Europese Centrale Bank laten zich donderdagochtend stevig voelen op de Europese beurzen. De Bel20 opende met verlies van een procent, de andere Europese beurzen gaan ook lager. De markten zijn volledig in de ban van de vraag wat de ECB bezielde met haar manoeuvre. Vindt de ECB het echt te veel gevraagd om het kredietrisico van de Griekse banken bij zich te parkeren? Of geeft de ECB het signaal dat het uit het potje armworstelen tussen de Griekse politici en de eurozone wil blijven? Financieel Twitter heeft er een vette kluif aan. 

 

All @ecb has done yesterday is to take its arse out of the firing line and said to #Eurozone & Greek politicians "leave us out of this"— Sony Kapoor (@SonyKapoor) February 5, 2015

 

Ook in de rechtszaal is het D-day. Het Grondwettelijk Hof spreekt zich donderdag uit of de 780.000 Arco-coöperanten door de aan hen toegezegde staatswaarborg bevoordeeld werden tegenover de andere aandeelhouders van het in 2011 ten onder gegane Dexia. De Europese Commissie schoot de staatswaarborg eerder al af. De vraag is of de Arco-coöperanten vandaag een nieuwe mokerslag krijgen. 

Het marktennieuws dan: bij BNP Paribas was het evenzeer D-day, maar dan wel 'Dividend-day'. Ook al knaagt de Amerikaanse recordboete fors aan de jaarwinst van 2014 ten opzichte van 2013 (157 miljoen euro tegenover 4,8 miljard euro), toch houdt de Franse bank zijn dividend even hoog. Een aardige meevaller voor de staatskas, die 192 miljoen vangt. Dat is licht beter dan de verwachte 186 miljoen euro, die al ingeschreven was. 

Voor Nyrstar en de Antwerpse sp.a lijkt ondertussen D-Day al lang gepasseerd. Nyrstar krijgt een tik van ongeveer 3 procent, na gemengde resultaten. Bij de Antwerpse sp.a is het credo onderhand: 'Redden wat er te redden valt'. 'We gaan alle functies herbekijken', stelde Yasmine Kherbache in De Ochtend op Radio 1, in haar eerste publieke uitspraken sinds haar ontslag als fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud