Advertentie

Dader aanslag in Wenen wou zich aansluiten bij IS

©AFP

De schutter in Wenen, die maandagavond gedood werd door de politie, was in 2019 veroordeeld tot een celstraf van 22 maanden omdat hij geprobeerd had naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat.

Een van de daders van de aanslag in Wenen, waarbij maandagavond vier mensen het leven lieten en 22 gewonden vielen, was al eens veroordeeld voor terreur. Dat zegt de Oostenrijkse regering, die de aanslag labelt als islamitische terreur.

Nadat de man geprobeerd had naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij de terreurgroep IS, kreeg hij in april 2019 22 maanden celstraf. Bij zijn vrijlating was het hem gelukt de autoriteiten om de tuin te leiden als gederadicaliseerd, zo moest minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer dinsdag vaststellen.

De Oostenrijker met Noord-Macedonische roots werd maandagavond neergeschoten door de politie, waarna hij overleed. Na twee huiszoekingen en een klopjacht door de straten van Wenen pakte de politie in eerste instantie nog twee verdachten op.

Aanwijzingen van een tweede dader heeft het Oostenrijkse ministerie nog niet. Het voorlopig onderzoek leverde nog niets op in die zin, net zo min als het uitpluizen van vele van de ongeveer 20.000 video's die burgers aan de politie hebben gegeven. Na huiszoekingen in de entourage van de twintigjarige dader zijn intussen wel al veertien verdachten in voorlopige hechtenis genomen.

'Aanval op onze waarden'

'We werden maandag het slachtoffer van een aanval van ten minste één islamitische terrorist, een situatie die we in Oostenrijk al tientallen jaren niet meer hebben meegemaakt', zei Nehammer dinsdag in een televisietoespraak. 'Oostenrijk is al meer dan 75 jaar een sterke democratie, een volwassen democratie, een land waarvan de identiteit wordt gekenmerkt door waarden en grondrechten, met vrijheid van meningsuiting, rechtsstaat, maar ook tolerantie in het samenleven van mensen', zei hij. 'De aanval van maandag is een aanval op al die waarden.'

OCAD houdt Belgisch dreigingsniveau op 2

Na de aanslagen van maandagavond in Wenen blijft het dreigingsniveau in ons land op twee. Dat meldt OCAD, het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging. Dreigingsniveau twee - op een schaal van vier of 'gemiddeld' - betekent dat een dreiging weinig waarschijnlijk is.

Na elk incident in het buitenland actualiseert OCAD het dreigingsniveau. 'Er is geen reden om het dreigingsniveau aan te passen. Er zijn geen concrete elementen om het dreigingsniveau aan te passen. Op basis van de informatie waarover OCAD momenteel beschikt, blijft het huidige niveau twee - op een schaal van vier - behouden', verduidelijkt OCAD.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) volgt de situatie op. 'Mijn gedachten zijn bij de Oostenrijkers, die maandag getroffen werden door een laffe daad. We zullen contact opnemen met de Oostenrijkse autoriteiten en volgen ook in ons land de dreiging van kortbij op', tweette Verlinden.

Ook na de terreurdaden vorige week in Frankrijk, onder meer in de basiliek van Notre-Dame in Nice, bleef het dreigingsniveau in ons land ongewijzigd op twee, met een verhoogde paraatheid voor Franse diplomatieke belangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud