Dan toch geen eurogroep donderdag

©REUTERS

De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen dan toch donderdag niet over Griekenland. Even was er dinsdag sprake van een telefonische vergadering.

Tot nader order komen de ministers van Financiën dan toch niet bijeen over Griekenland. Even was er dinsdag sprake dat een nieuwe bijeenkomst was gepland, maar dat blijkt op een misverstand te berusten. De experts van de EU en het IMF onderhandelen ondertussen wel voort.

De tijd dringt. De Griekse regering heeft deze week duidelijk gemaakt dat ze volgende week vrijdag niet in staat zal zijn het IMF terug te betalen. Als Griekenland niet betaalt, komt het land in de grijze zone waarin het uit de euro kan vallen.

De Griekse regering heeft geld nodig. Ze ziet haar inkomsten zo sterk tegenvallen dit jaar dat de begroting opnieuw in het rood gaat. Ze moet daarom geld lenen, maar kan niet terecht op de financiële markten. Ook bij de Griekse banken kan ze niet meer lenen, omdat die zelf op omvallen staan. De Europese Centrale Bank verbiedt de Griekse regering daarom schatkistcertificaten uit te geven die dan zouden worden opgedrongen aan Griekse banken.

De enige manier om die inkomsten te krijgen, is via steun van de andere eurolanden en het IMF. Maar die eisen hervormingen om de Griekse economie weer gezond te maken, zodat er ten minste uitzicht komt op een herstel.

Een van de grote vragen wordt of een gedeeltelijke deal mogelijk. In dat geval zou de Griekse regering akkoord gaan met enkele hervormingen, in ruil voor de laatste miljarden uit het lopende reddingsprogramma. De andere ministers van de eurozone en het IMF hebben zo'n deal tot nog toe afgewezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud