Deense schatkist krijgt geld om geld te lenen

Twee nieuwe premiers, twee uitersten: de Deense premier Helle Thorning-Schmidt moet 'financiële asielzoekers' bijna van haar afslaan, haar Italiaanse collega Mario Monti kan beleggers alleen lokken door wurgrentes te betalen (foto: Reuters)

Beleggers betalen voor het eerst de Deense overheid om hun geld veilig in Kopenhagen te mogen parkeren. Een bewijs dat de zoektocht naar veilige havens in volle Europese schuldencrisis steeds wanhopiger wordt.

De Deense centrale bank verkocht donderdag voor 2,32 miljard Deense kronen (312 miljoen euro) kortlopend staatspapier.

De uitgifte werd overingeschreven en de obligaties op drie en zes maanden gingen over de toonbank tegen een negatieve rente. Op drie maanden ging het om minus 0,21 procent en op zes maanden om -0,07 procent.

Concreet zijn beleggers nu bereid meer dan 100 kronen te betalen voor elke 100 kronen die ze in maart of juni terugzien. Dat betekent dat investeerders bereid zijn geld te betalen om hun geld bij Denemarken te parkeren.

Mensen vluchten in kwaliteit. Ze betalen om zeker hun geld terug te zien

Ove Jensen

Hoofd Deens schuldagentschap

Op de secundaire markten was de rente de voorbije maanden al negatief geworden, maar het is de eerste keer - sinds de invoering van het huidige systeem begin de jaren negentig - dat Kopenhagen staatspapier verkoopt met een negatieve rente.

'De mensen vluchten in kwaliteit', zegt Ove Jensen, hoofd van het Deense schuldagentschap en dus 'de Jean Deboutte van Kopenhagen'. 'De rente is daarbij niet zo belangrijk. Het voornaamste is dat ze hun geld terugzien.'

Volgens econoom John Madsen van Nykredit is het duidelijk dat beleggers vertrouwen hebben in het begrotingsbeleid en de economische rust van Denemarken, dat vooral gericht is op het bewaren van de stabiliteit.

Zoete wraak

De nieuwe Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft dus het omgekeerde probleem van haar Italiaanse collega Mario Monti. Zij moet de 'financiële asielzoekers' op de vlucht voor de eurocrisis bijna van haar afslaan, terwijl Monti wurgrentes moet ophoesten om beleggers naar Italiaans schuldpapier te lokken.

Ook al zit Denemarken niet bij de euro, Thorning-Schmidt zal in 2012 een hoofdrolspeelster zijn bij de strijd tegen de crisis. Denemarken neemt op 1 januari immers het voorzitterschap van de Europese Unie over.

Voor de Deense premier is het rotsvast beleggersvertrouwen in de Deense AAA-status ook een beetje zoete wraak op de Franse president Nicolas Sarkozy, die alle zeilen moet bijzetten in een zo goed als zeker vruchteloze strijd om de Franse AAA te vrijwaren.

Sarkozy zou volgens de Financial Times de nieuwe Deense premier op de crisistop in december bepaald niet met Gallische charme onthaald hebben: 'U staat hier buiten. U bent een klein land. En u bent nieuw', siste Sarkozy Thorning-Schmidt tijdens de top toe.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud