Deflatiegevaar overschaduwt eurozonefeest

De Europese economie scoort beter dan verwacht. ©REUTERS

De Europese economie is in bloedvorm. Het ondernemersvertrouwen in de eurozone bereikte in april het hoogste peil in drie jaar. Toch loeren met zorgenkind Frankrijk en een dreigende deflatie nog twee gevaren om de hoek.

Het financieel onderzoeksbureau Markit presenteerde woensdagmorgen de PMI-index voor de eurozone, een invloedrijke indicator voor de economische gezondheid van het Europese vasteland. 

De index steeg in april van 53,1 naar 54 punten. Daarmee bereikt de index, die gebaseerd is op een enquête onder aankoopdirecteuren, het hoogste peil sinds mei 2011. Al voor de tiende maand op rij noteert de barometer boven 50 punten. Een cijfer boven 50 staat voor groei, eronder krimpt de economie. 

Ook de afzonderlijke indicatoren voor de industriële sector en de dienstensector stegen, respectievelijk naar 53,1 en 53,3 punten. Die trend zet zich naar alle waarschijnlijkheid ook verder in mei, want het orderboekje voor beide sectoren groeit in het snelste tempo sinds mei 2011.

Jobs

Die goed draaiende economische motor vertaalt zich volgens Markit ook in de werkgelegenheid. Bedrijven nemen weer personeel aan om de capaciteit te kunnen uitbreiden. Voor amper de tweede keer sinds 2011 stijgt de tewerkstelling. 

Volgens Chris Williamson, de hoofdeconoom van Markit, is de eurozone met deze cijfers op weg naar een economische groei van 0,5 procent in het tweede kwartaal. Voor 2014 gaan de meeste internationale instanties, zoals het IMF, uit van een economische groei in de eurozone van 1 procent. 

Duitsland zit andermaal aan de kop van het peloton. De index steeg er fors van 54,3 naar 56,3 punten in april. Al voor de twaalfde maand op rij kampeert Duitsland daarmee boven de grens van 50 punten. Volgens analisten is de stijging ook belangrijk in het licht van de Oekraïnecrisis. 'De crisis in Oekraïne heeft geen impact op het sentiment van de bedrijven', aldus Williamson. 

Deflatie

Om de hoek loeren wel nog twee gevaren voor de eurozone. De verkoopprijzen dalen al voor de 25ste maand op rij, terwijl de economische activiteit weer toeneemt. 'De angst voor deflatoire druk neemt toe', stelt Williamson.

Een ander gevaar is de povere prestatie van Frankrijk. Met een PMI-index van 50,5 punten groeit het land wel, maar die expansie lijkt alweer te vertragen. In maart bedroeg de PMI-index nog 51,8 punten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud