Democratisch Links torpedeert Griekse formatie

Fotis Kouvelis, topman van Democratisch Links, ziet geen heil in een Griekse regering van nationale eenheid als het extreem-linkse Syriza niet meedoet - Foto Reuters

Alle hoop op een Griekse regeringsvorming lijkt maandag vervlogen, nadat de kleine partij Democratisch Links bij monde van haar voorzitter liet weten dat een regering van nationale eenheid niet gevormd kan worden. Dat komt bovenop de weigering van verkiezingsoverwinnaar Syriza om aan ultieme gesprekken onder leiding van president Carolos Papoulias deel te nemen.

'Geen enkele eenheidsregering kan het daglicht zien', verklaarde Fotis Kouvelis, de kopman van Democratisch Links, maandag in een televisie-interview. Hij wees daarvoor met een beschuldigende vinger naar Syriza. 'Een regering zonder Syriza heeft niet de nodige steun van het volk en het parlement', aldus Kouvelis. Pikant detail: Kouvelis was tot 2010 lid van de extreemlinkse partij.

Syriza-topman Alexis Tsipras zette zondag al de laatste bemiddelingspoging van president Papoulias op losse schroeven door bekend te maken dat hij niet zou deelnemen aan de bijeenkomst, die maandagnamiddag op het programma staat. Daarop zijn ook de partijen Nieuwe Democratie en Pasok uitgenodigd.

Referendum

Die laatste twee zijn de enige partijen die formeel hebben verklaard dat ze zich zullen houden aan de voorwaarden die verbonden zijn aan de internationale steun die Griekenland kreeg.

Daarmee lijken nieuwe verkiezingen onvermijdelijk. Die zouden al in juni kunnen plaatsvinden en zullen de facto uitdraaien op een referendum over de besparingen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor financiële steun van Europa en het IMF. Indien die verworpen worden, kan Griekenland snel uit de eurozone verdwijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud