Advertentie

Dertig Oekraïense soldaten gedood bij aanval

Oekraïense soldaten bereiden zich voor op nieuwe gevechten met de pro-Russische separatisten ©REUTERS

Minstens dertig soldaten zijn omgekomen bij een aanval met artillerie door pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev vrijdag meegedeeld. Het conflict lijkt zo opnieuw te intensifiëren.

Het bericht komt er net nu het Oekraïense leger aan een serieuze opmars was begonnen in het oosten van het land. Die regio wordt al tijdlang door pro-Russische activisten bezet. De nieuwe opdoffer bewijst dat het conflict verre van over is.

Ook rond de luchthaven van de stad Donetsk blijven de gevechten voortduren. Europa reageert door elf mensen die een hand hebben in het conflict, toe te voegen aan een zwarte lijst. Zij mogen niet langer de Europese Unie binnen en hun vermogens die in Europa gestockeerd staan, worden bevroren.

De Oekraïense president Peter Porosjenko schuwt in een reactie de straffe taal niet. 'Voor elke Oekraïense militair die dood is, zullen de rebellen betalen met honderden van hen. Geen enkele terrorist zal zijn verantwoordelijkheid ontlopen'. 

POETIN IN CUBA

Op een moment dat het Westen de druk opvoert om de pro-Russische rebellen in Kiev rond de tafel te krijgen, is de Russische president Poetin op rondreis vertrokken door Latijns-Amerika. Vrijdag doet hij Cuba aan. Daarna gaat het verder richting Argentinië en Brazilië. Opvallend: een van Poetins medereizigers is de topman van een staatsoliebedrijf tegen wie westerse sancties gelden vanwege zijn rol in de Oekraïne-crisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud