Advertentie

Deutsche Bank wikt Brexit-scenario

Deutsche Bank denkt na over de mogelijke gevolgen van een Brexit. ©REUTERS

Voor het eerst is duidelijk geworden dat een van de grootbanken zich buigt over het scenario waarbij het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de Europese Unie. Deutsche Bank kijkt naar de gevolgen van een mogelijke 'Brexit'.

Na de verrassende uitkomst van de Britse parlementsverkiezingen op 7 mei is de geest uit de fles. Door de verpletterende overwinning van de Conservatieven van premier David Cameron is een referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie een zekerheid. Het Britse volk mag zich waarschijnlijk al volgend jaar uitspreken over de kwestie.

Bedrijven met een sterke aanwezigheid op de Britse eilanden bereiden zich dan ook nu al voor op een nakend referendum. Deutsche Bank, dat 9.000 mensen tewerkstelt over het Kanaal, heeft een werkgroep in de steigers gezet om na te denken over de gevolgen van een mogelijke Brexit. Dat nieuws bevestigen zowel de BBC als de Britse zakenkrant Financial Times. 

55
55 procent van de leden van de Britse Kamer van Koophandel is voor een hervormd Europa.

Concreet zou de werkgroep moeten onderzoeken welke onderdelen van de Britse divisie moeten overgeheveld worden naar Duitsland als de Britten besluiten om zichzelf uit de Europese Unie te plaatsen. De werkgroep bevindt zich nog maar in 'de eerste fase van de denkoefening'. 

JCB

Toch toont de beslissing van Deutsche Bank aan dat er de nodige animo is bij Britse bedrijven over de nakende Europese denkoefening. Maandag nog maakte de voorzitter van JCB, een Britse mastodont op de markt van graafmachineconstructeurs, bekend 'geen schrik te hebben van een Britse EU-exit'. Hij bouwde daarvoor op het traditionele argument voor een Brexit: dat de Britse economie als zesde grootste ter wereld beter in staat is om apart haar belangen te behartigen, in vrijhandelsakkoorden met opkomende markten. 

Het is afwachten om te zien hoe het bedrijfsleven zich zal positioneren in de nakende referendumstrijd. Maandag nog gaf John Longworth, directeur-generaal van de Britse Kamer van Koophandel ongeveer 55 procent van zijn leden voor 'een hervormd Europa' zijn. Hij vroeg dan alleszins dat het referendum zo snel mogelijk plaatsvindt, om de zakelijke nervositeit niet te lang te laten aanslepen. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud