Advertentie

Di Rupo mort over begrotingsvoorstel EU

Belgisch premier Elio Di Rupo is niet tevreden met het voorstel van Europees president Herman Van Rompuy - Foto Belga ©BELGA

De Europese begrotingstop maakt zich op voor een lange nacht. Het overleg start met meer dan vijf uur vertraging. De Belgische premier Elio Di Rupo toonde zich alvast ontevreden met wat op tafel ligt.

'Het wordt niet gemakkelijk', klonk het vooraf al in de wandelgangen. 'Het heeft geen zin om dat te ontkennen. Maar het is nu of nooit.' Na de floptop in november kunnen de 27 lidstaten van de Europese Unie zich geen tweede mislukking veroorloven. Geen akkoord zou Europa in een onzeker avontuur storten.

In november kwam geen akkoord uit de bus over de 973 miljard voor de periode 2014-2020. Dat bedrag komt overeen met 1,01 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vandaag wagen de staats- en regeringsleiders een nieuwe kans. Wellicht zetten ze de schaar voor enkele miljarden extra in de meerjarenbegroting.

Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron willen een krimp in de begroting afdwingen. 'We gaan ons chequeboekje niet opendoen om een akkoord mogelijk te maken', waarschuwde een Duitse diplomaat. Elders klonk het laconiek: 'Als elke lidstaat zijn zin zou krijgen, zou de meerjarenbegroting dubbel zo groot moeten zijn’.

Vertraging

Pas om 20u30 zijn de Europese chefs met hun overleg begonnen. In principe moest de top om 15u beginnen, maar de start werd telkens met een paar uurtjes uitgesteld om de leiders de kans te geven om in bilaterale onderonsjes de violen te stemmen. 

Het was ook wachten op de Ierse premier Enda Kenny, die pas kort voor 20u30 aan is gekomen in Brussel. Hij had de handen vol in Dublin om een oplossing uit te dokteren voor de beruchte 'promissory notes'. Die werden uitgegeven in volle bankencrisis, maar kosten de Ierse belastingbetaler handenvol geld.

In de tussentijd zat de Belgische premier Elio Di Rupo onder meer samen met zijn Benelux-collega's. Tevreden is Di Rupo alleszins niet met hetgeen op tafel ligt. 'Hoe minder geld, hoe minder steun. Veel mensen hebben het moeilijk. De steun van de Europese Unie is van fundamenteel belang.'

Di Rupo neemt zich voor om de schade zoveel mogelijk te beperken voor de Belgische landbouwers, die rekening moeten houden met inkomensverlies. Daarnaast wil de premier de gewesten verdedigen en middelen losweken voor steun aan regio's als Limburg en Luik, die te lijden hebben onder massaal jobverlies in de industrie. 

Landbouw

Bij de aankomst in Brussel stonden enkele andere politici alvast op hun strepen. De Franse president Hollande herhaalde zijn bekende boodschap: 'Ja, we moeten besparen, maar neen, we mogen de economie niet verzwakken'. Hij beklemtoonde ook nog eens dat het landbouwbeleid voor hem een van de prioriteiten is.

Volgens bondskanselier Merkel liggen de standpunten tussen de verschillende hoofdrolspelers nog ver uiteen. Een akkoord is nog niet zeker, zei ze. Hollande zei daarover: 'Als sommigen onredelijk zijn, zal ik ze tot redelijkheid aansporen. Maar ook maar tot op een bepaald punt.'

Ook David Cameron herhaalde zijn mantra. 'De Europese Unie mag niet immuun zijn voor de druk die wij gekend hebben om onze uitgaven te beperken, efficiënter te gaan werken en te verzekeren dat we de middelen slim besteden - iets wat we allemaal hebben moeten doen, over heel Europa.'

De Britse premier liet aan duidelijkheid niet te wensen over. 'In november waren de cijfers te hoog. Als ze nu niet naar beneden gehaald worden, zal er geen akkoord zijn.' Cijfers noemde Cameron niet.

Merkel vatte het zo samen: 'Het is natuurlijk wenselijk om tot een akkoord te komen. Maar daarop moeten we nog wachten en we zullen hard moeten werken. En dat is wat ik ga doen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud