Advertentie
Advertentie

Dijsselbloem voelt weinig voor fulltime eurovoorzitter

De huidige voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem (rechts) en zijn voorganger, de Luxemburger Jean-Claude Juncker. (Foto: AFP) ©AFP

De huidige voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, voelt weinig voor het idee van een permanente voorzitter voor de vergadering van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Frankrijk en Duitsland koesteren wel plannen voor een 'Europees Financiënminister'.

Duitsland en Frankrijk willen dat er in 2014 een permanente voorzitter komt voor de eurogroep. De huidige voorzitter Jeroen Dijsselbloem voelt weinig voor het idee.

De Nederlander werd in januari voor 2,5 jaar benoemd tot voorzitter van het overleg. Hij is daarnaast ook minister van Financiën in Nederland. Dijsselbloem pleit voor een combinatie van de twee banen.

'Een keuze tussen het voorzitterschap van de eurogroep en het ministerschap is nu niet aan de orde', liet Dijsselbloems woordvoerder aan het Nederlandse persagentschap ANP weten. 'Het plan ligt er nog niet', klink het.

De discussie over een permanent voorzitterschap voor de eurogroep liep al toen de vorige voorzitter Jean-Claude Juncker opstapte. Hij pleitte voor iemand die de baan fulltime zou kunnen vervullen, maar de ministers van Financiën van de eurolanden wilden liever iemand uit hun midden.

Een woordvoerder van de Europese Commissie liet vrijdag doorschemeren dat het dagelijks bestuur van de EU wel wat in de plannen van een permanente voorzitter ziet. 'Dit past in de hele discussie over het verdiepen van de economische monetaire unie en die discussie zal nog verder gevoerd moeten worden.'

De commissie heeft al een blauwdruk geschreven waarin ze onder meer pleit voor een soort Europees ministerie van Financiën.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud