Advertentie

'Dodelijke aanval Brits parlementslid was terreurdaad'

©AFP

De 25-jarige man die vrijdag het Britse parlementslid David Amess doodstak is volgens de politie een terrorist.

Vrijdagmiddag werd de 69-jarige Amess doodgestoken nadat hij zijn wekelijkse vragenuurtje had gehouden met inwoners van het kiesdistrict Southend West. De Britse antiterreurdienst CTC opende direct na de moord een onderzoek naar het motief van de moordaanslag en kwam tot de conclusie dat het om een terreurdaad gaat. De opgepakte verdachte is geïdentificeerd als Ali Harbi, een 25-jarige Brit met Somalische roots.

Het onderzoek zit nog een een prille fase. Er is wel een mogelijke link blootgelegd met islamitisch terrorisme. De opgepakte man was eerder in het vizier gekomen van 'Prevent', een terreurbestijdingsprogramma rond het opsporen van mensen met een risico op radicalisering. Maar hij zou nooit een formeel opgevolgd zijn door de veiligheidsdienst MI5.

Politieke aanslagen zijn zeldzaam in het VK. Toch roept de aanval op Amess herinneringen op aan de dood van Jo Cox. Het parlementslid van Labour werd in juni 2016, net voor het brexitreferendum, op straat doodgeschoten door een man met extreemrechtse nationalistische sympathieën.

'Een verkozen volksvertegenwoordiger aanvallen is een aanval op de democratie zelf', tweette Cox' weduwnaar, Brendan Cox. 'Er is geen excuus, geen rechtvaardiging. Laffer dan dit wordt het niet.'

In 2010 werd ook het Labour-parlementslid Stephen Timms neergestoken door een student, uit wraak om Timms' steun voor de Britse inval in Irak. Timms overleefde die aanslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud