Advertentie
Advertentie

Dodelijke rellen breken uit voor parlement Kiev

©AFP

Rond een stemming in het Oekraïense parlement over regionale decentralisatie zijn maandag rellen uitgebroken. Ultranationalistische betogers belaagden het parlementsgebouw en er ontplofte een granaat.

Bij de ontploffing en de gevechten tussen oproerpolitie en betogers is volgens de burgemeester en de politie van Kiev minstens een dode gevallen en zijn meer dan honderd agenten gewond geraakt. Een aantal gewonden is er slecht aan toe, aldus politiechef Aleksander Teresjtsjoek. Een verdachte is gearresteerd in verband met het gooien van de handgranaat.

Naar schatting 3.000 mensen betoogden tegen de wetswijziging die onder meer de opstandige regio Donbass in het oosten autonomie verleent. Dit vormt onderdeel van de vredesplannen die eerder in Minsk (Wit-Rusland) zijn opgesteld.

Het wetsontwerp kreeg maandag in eerste lezing wel een meerderheid in het parlement. Van de aanwezige 368 parlementariërs stemden er maandag 268 voor. Daarmee is echter nog niet het laatste woord over de wetswijziging gesproken. Er volgt nog een stemming en dan moeten minstens driehonderd parlementariërs voorstemmen.

In het oosten van Oekraïne woedt een burgeroorlog tussen pro-Russische separatisten en allerlei milities en legereenheden die trouw zijn aan de Oekraïense regering van president Petro Porosjenko. De Russisch sprekende regio's in het oosten en zuiden van Oekraïne wantrouwen de huidige leiders. Die zouden hun macht danken aan een staatsgreep, waarbij in februari 2014 de gekozen pro-Russische president Viktor Janoekovitsj werd afgezet, kort nadat hij een compromis met oppositieleiders had getekend.

©AFP
©EPA
©REUTERS
©EPA
©AFP
©REUTERS
©REUTERS
©AFP

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud