Doden bij schietpartij voor Duitse synagoge

De politie van Halle zette de omgeving van de plek waar de schietpartij plaatsvond af. ©REUTERS

In de Duitse stad Halle zijn minstens twee doden gevallen bij een schietpartij voor een synagoge. De politie pakte een verdachte op.

De politie van het Oost-Duitse Halle meldde woensdagmiddag dat bij een schietpartij in de wijk Paulus 'volgens de eerste gegevens' twee doden vielen. Er werd ook geschoten voor een pitazaak. Even later werd ook in Landsberg, op 15 kilometer van Halle, een schietpartij gemeld. 

Niet lang na de schietpartij in Halle, in de deelstaat Saksen-Anhalt, pakte de politie een verdachte op. Toch riep ze de inwoners op tot waakzaamheid. Er kunnen namelijk meerdere daders aan het werk zijn geweest.

Feestdag

Volgens het populaire blad Bild gebeurde de schietpartij voor een synagoge. Daarbij werd een machinegeweer gebruikt. De dader of daders zouden geprobeerd hebben de synagoge binnen te dringen. Er zou ook een granaat zijn gegooid naar een joods kerkhof.

Omdat de joden vandaag Jom Kippoer - de Grote Verzoendag, de belangrijkste joodse feestdag - vieren, wordt een terroristisch motief niet uitgesloten. Het antiterreurparket nam het onderzoek in de loop van de namiddag over wegens 'het bijzondere belang van de zaak'.

Extreemrechtse motieven

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zei dat de achtergrond van de aanslag nog onduidelijk is. Maar volgens Bild vermoeden 'veiligheidskringen' dat het om een extreemrechtse aanslag gaat.

Het is niet duidelijk of er een link is naar de huiszoekingen die de Duitse politie woensdagochtend deed in vier deelstaten, waaronder Saksen-Anhalt. De huiszoekingen hadden te maken met dreigbrieven die extreemrechtse groepen in juli hadden verstuurd naar moskeeën, media en politieke partijen. Daarin werd gedreigd met bomaanslagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud