‘Dokter' Macron schrijft Frankrijk medicijnenkuur voor

De Franse minister van Economie, Emmanuel Macron. ©AFP

De Franse economie is ziek. En dus dient de Franse minister van Economie, Emmanuel Macron, de patiënt een medicijnencocktail toe. Zo hoopt hij Europa te bewijzen dat Frankrijk wel degelijk aan de toekomst werkt.

De Franse economie kampt met ‘drie ziektes’: wantrouwen, complexiteit en corporatisme. Tot die diagnose kwam de Franse minister van Economie, Emmanuel Macron. ‘Europa kampt met problemen maar Frankrijk is er nog erger aan toe’, verklaarde hij woensdag.

Maar de voormalige zakenbankier is naar eigen zeggen niet van plan te berusten in dat lot. In een poging de patiënt te genezen schrijft‘dokter’ Macron meteen een medicijnencocktail voor. 'Die moet ervoor zorgen dat we het land op een nieuwe leest schoeien en de omstandigheden creëren voor meer economische groei.'

Daarom gaat Macron de regels rond zondagwerk versoepelen. 'Met uitzondering van de voedingswinkels mogen alle zaken tot 12 zondagen per jaar de deuren openen.'

Voor strikt gereglementeerde beroepen, zoals dat van notaris, advocaat of apotheker, wil Macron eveneens nieuwe regels uitwerken. 'Ze kunnen het kapitaal van hun maatschappij openstellen voor andere leden uit dezelfde beroepsgroep', luidde het. 'Maar financiële groepen kunnen niet in het kapitaal van advocatenkantoren of apotheken stappen', benadrukte Macron.

Apothekers moeten zich volgens de minister ook gemakkelijker ergens kunnen vestigen. Hij verbindt zich er daarnaast toe de tarieven van advocaten, notarissen en apothekers transparanter te maken.

Macron had niet toevallig 15 oktober uitgekozen om zijn medicijnencocktail voor de zieke Franse economie te presenteren. Tegen middernacht moesten de eurolanden immers hun begroting voor 2015 ter controle indienen bij de Europese Commissie.

De afgelopen weken was er al speculatie dat Brussel de Franse begroting met een onvoldoende naar Parijs zou terugsturen omdat de regering van premier Manuel Valls de begrotingsafspraken niet nakomt.

Door precies op 'begrotingsd-day' hervormingen aan te kondigen wil de ploeg-Macron Brussel wellicht het signaal sturen dat ze wel degelijk de structurele hervormingen wil doorvoeren waarop de Europese Commissie, maar bijvoorbeeld ook Duitsland, al lang aandringt.

Macron poogde ook goodwill te creëren met de aankondiging dat de Franse staat 'de volgende 18 maanden' voor 'vijf tot tien miljard euro' staatsactiva van de hand gaat doen. Die operatie moet helpen om de overheidsfinanciën gezonder te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud