Draghi aanvaardt Italiaans premierschap

De voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, heeft vrijdagavond president Sergio Mattarella laten weten het premierschap te aanvaarden. ©EPA

Italië krijgt zaterdagmiddag een nieuwe volwaardige regering. Ex-ECB-baas Mario Draghi poogt met een ploeg van technocraten en politici de derde economie van de eurozone weer op het juiste pad te krijgen.

Net geen twee weken nadat president Sergio Mattarella Draghi belast had met de vorming van een nieuwe regering, is de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw naar het paleis op de Quirinaalheuvel getrokken. En de Romein had goed nieuws in petto voor het staatshoofd. Hij aanvaardt het premierschap.

Draghi besloot die zware taak op zich te nemen nadat hij de voorbije dagen de steun toegezegd gekregen had van vrijwel alle politieke partijen in het land, inclusief de eurosceptische Lega. Enkel de extreemrechtse Fratelli d'Italia stuurden de ex-centraal bankier wandelen.

Eedaflegging

De nieuwe premier legt zaterdag om 12 uur de eed af. Kort nadien volgen zijn ministers dat voorbeeld. Draghi bracht een ploeg van technocraten én politici in stelling.

Dit is heel duidelijk een regering met een pro-Europees en pro-Atlantisch profiel.
Francesco Clementi
Hoogleraar universiteit Perugia

Zo plukt hij Daniele Franco weg bij de Italiaanse centrale bank om de portefeuille Economie te beheren. Roberto Cingalone, een topman van de holding Leonardo, komt aan het hoofd van het nieuwe ministerie van Ecologische Transitie. Luigi Di Maio, de voormalige leider van de Vijfsterrenbeweging, blijft dan weer op post op Buitenlandse Zaken.

De anti-establishmentbeweging krijgt vier portefeuilles in de regering-Draghi, de centrumlinkse Democratische Partij, de radicaal-rechtse Lega en het centrumrechtse Forza Italia elk drie en de twee centrumpartijen LeU en Italia Viva vaardigen elk één regeringslid af.

Europese integratie

Aan uitdagingen ontbreekt het het nieuwe kabinet niet. Net als andere Europese landen heeft Italië een coronapandemie te beteugelen. Daarnaast wacht Draghi en co. de taak de economie uit de grootste naoorlogse recessie te trekken. Voorts wil de opvolger van Giuseppe Conte inzetten op Europese integratie.

'Dit is heel duidelijk een regering met een pro-Europees en pro-Atlantisch profiel', zei Francesco Clementi, een hoogleraar aan de universiteit van Perugia, vrijdagavond aan het persagentschap Bloomberg.

Draghi bracht een ploeg van technocraten én politici in stelling.

'Uit de samenstelling van de bestuursploeg blijkt dat Draghi zich er goed van bewust is dat het een uitdaging is te regeren in deze moeilijke tijden, maar ook dat hij weet dat politieke gevaren gekoppeld zijn aan het besturen met zoveel verschillende partijen.'

Voor de nieuwe regering effectief uit de startblokken kan schieten, moet ze nog het vertrouwen krijgen van het parlement. Die horde wordt wellicht begin volgende week genomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud