Dreiging uit Krim verhoogt spanning in Oekraïne

Russische militaire schepen liggen voor anker in Sebastopol, thuisbasis van de Zwarte Zee-vloot (foto: Reuters) ©REUTERS

Gewapende mannen hebben gisteren het parlement van de Krim bezet en hesen er de Russische vlag. Dat noopte de nieuwe regering in Kiev ertoe een waarschuwing aan Moskou te sturen.

In Kiev heeft het nationale parlement gisteren de samenstelling van de nieuwe regering goedgekeurd. De premier is Arseni Jatsenjoek. Hij is een vertrouweling van ex-premier Julia Timosjenko, een gewezen minister van Economie en een vertrouweling van de Verenigde Staten. Jatsenjoek schilderde een somber beeld van Oekraïne.

Volgens hem is 37 miljard euro aan kredieten verdwenen en is nog eens 50 miljard euro versast naar fiscale paradijzen. ‘Er is geen alternatief dan extreem impopulaire maatregelen te nemen’, zei hij.

De nieuwe regering heeft onmiddellijk steun gevraagd aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De instelling stuurt volgende week al een team om de situatie te bestuderen. Daarnaast zouden de VS een krediet van 1 miljard dollar geven, en volgens John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, bereidt de EU een krediet van 1,1 miljard euro voor.

Oekraïne heeft voor 2014 en 2015 nood aan 25 miljard euro. In eerste instantie wil het land een noodkrediet van 11 miljard euro. Drie jaar geleden werd een IMF-programma gestaakt omdat de toenmalige Oekraïense regering weigerde de gasprijzen te verhogen en de pensioenen te verlagen, zoals het IMF toen eiste.

Krim

De economische beslommeringen worden evenwel weggeveegd door acties in de Krim. Die provincie wordt bevolkt door overwegend etnische Russen en ontpopt zich als het bolwerk tegen de nieuwe machthebbers in Kiev. Het parlement stuurde de regionale regering de laan uit en wil op 25 mei een referendum houden over onafhankelijkheid.

De nieuwe regering in Kiev, maar ook verschillende leiders van westerse landen, de NAVO en het Europees Parlement, riepen Moskou op niet te raken aan de territoriale integriteit van Oekraïne. Rusland hield voor de tweede dag militaire oefeningen aan de Oekraïense grens. Kerry meldde na een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov dat die oefeningen al lang op voorhand gepland waren.

Rusland blijft nog steeds achter de afgezette president Viktor Janoekovitsj staan. Die liet gisteren onverwacht van zich horen. In een mededeling aan Russische media bleef hij erbij dat hij nog altijd de legitieme president van Oekraïne is. Hij waarschuwde ook tegen ‘overmatig extremisme’ bij zijn tegenstanders. Rusland maakte al bekend dat het de afgezette president zal beschermen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud