Duits Grondwettelijk Hof laat Europees coronafonds toe

Rechters van het Duitse Grondwettelijk Hof in Karlsruhe. ©REUTERS

Het Duitse Grondwettelijk Hof laat Duitsland toe de meerjarenbegroting van de Europese Unie en het speciale coronafonds goed te keuren. Daarmee is een belangrijke horde genomen voor het fonds van 800 miljard euro.

Een reeks klachten tegen de meerjarenbegroting, en vooral het speciale coronafonds van 800 miljard euro, mag de ratificering niet in het gedrang brengen, maakte het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe woensdag bekend. 'De onderliggende zaak is niet noodzakelijk onontvankelijk of zonder verdienste,' stelde de rechtsinstantie, 'maar op basis van een kort onderzoek is het onwaarschijnlijk dat het Hof enige inbreuk zal vinden tegen de grondwet.'

Het is onwaarschijnlijk dat het Hof enige inbreuk zal vinden tegen de Duitse grondwet.
Het Duitse Grondwettelijk Hof

De beslissing kwam er nadat de groepering 'Bündnis Bürgerwille' in maart een klacht had neergelegd. Volgens de politieke groepering mag Europa niet gezamenlijk schuld uitgeven om het relanceplan te financieren. Het coronafonds van de EU moet door donaties en kredieten de ergst getroffen lidstaten financieren bij hun economisch herstel. Uitstel of afstel van dat pakket zou de Europese achterstand in de economische relance vergroten.

Door de uitspraak van het Hof in Karlsruhe kan de Duitse president, Frank-Walter Steinmeier, de Duitse wetgeving ter zake ondertekenen.

Een uitspraak over de grond van de zaak kan nog jaren op zich laten wachten. Eurosceptici leggen in Duitsland routinematig klachten bij het Grondwettelijk Hof neer om een verdere financiële integratie van de EU te voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud