Duits hof geeft fiat aan noodfonds EU

Rechters van het Duitse grondwettelijk hof (Foto: AFP). ©AFP

Het Europees noodfonds (ESM) is niet strijdig met de Duitse grondwet. Dat liet het Duitse grondwettelijk hof dinsdagmorgen weten.

Meer dan 37.000 Duitsers, onder wie heel wat juristen en politici, trokken enkele jaren geleden naar het zogenaamde Bundesverfassungsgericht, het grondwettelijk hof, in Karlsruhe met de vraag te toetsen of het Europees noodfonds wel strookte met de Duitse grondwet.

Dat noodfonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), werd door de Europese staatshoofden en regeringsleiders op het hoogtepunt van de Europese schuldencrisis op poten gezet.

Het fonds werd gespijsd met 500 miljard euro. Als lidstaten van de eurozone op het punt staan te kapseizen, zouden de Europese autoriteiten uit het ESM kunnen putten om een euroland van het bankroet te redden.

Bondsdag

De klagers vroegen het grondwettelijk hof evenwel na te gaan of het noodfonds de rechten van de Duitse bondsdag niet schond om over begrotingszaken te beslissen.

'De budgettaire autonomie van de bondsdag wordt wel degelijk voldoende verzekerd', zei rechter Andreas Voβkuhle dinsdag. Daarmee bevestigde het grondwettelijk hof een eerdere uitspraak uit 2012.

Veto

'Er zijn maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de Duitse bijdrage aan het fonds tot 190 miljard euro beperkt is. Als dat bedrag opgetrokken wordt, moet de bondsdag zich daarover uitspreken en kunnen de parlementsleden hun veto stellen', zei Voβkuhle nog.

Duitsland ratificeerde als laatste euroland het ESM. Sinds de creatie van het noodfonds deden de Europese autoriteiten er al enkele keren een beroep op. Spanje en Cyprus kregen samen zowat 50 miljard euro uit het ESM. Ook de noodsteun die de Grieken nu krijgen, komt uit het noodfonds.

Bazooka

Zoals verwacht deed Voβkuhle geen uitspraken over de wettelijkheid van de 'bazooka' van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen de eurocrisis, het zogenaamde 'OMT-programma' dat de ECB in de zomer van 2012 opzette om 'desnoods onbeperkt' obligaties op te kopen van probleemlanden.

Het Duitse grondwettelijk hof schoof die zaak begin vorige maand door naar het Europees Hof van Justitie. Pas als dat hof in Luxemburg zich over de zaak heeft uitgesproken, wil het Bundesverfassungsgericht de wettelijkheid van het OMT-programma eventueel weer bekijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud