opmerkelijk

Duits koppel betaalt WOII-vergoeding aan Griekenland

©Roel Burgler/Hollandse Hoogte

Twee Duitse vakantiegangers hebben 875 euro afgegeven op een Grieks stadhuis. Ze willen daarmee hun deel van de herstelbetaling voor de Tweede Wereldoorlog bijdragen. De Griekse premier Tsipras had vorige week geopperd dat Duitsland nog openstaande schulden had bij zijn land.

Deze week stapten twee Duitse toeristen naar het stadshuis van Nauplion om er elk een cheque van 875 euro aan de burgemeester te overhandigen. Hun terugbetaling van de Duitse oorlogsschuld aan Griekenland, klonk het. Het stadje Nauplion hadden de twee naar verluidt symbolisch gekozen. Het was in de 19de eeuw, na de onafhankelijkheidsoorlog, even de Griekse hoofdstad.

De twee toeristen speelden met hun bijdrage in op de uitspraak van premier Tsipras vorige week. Die had gezegd dat de schuld van Berlijn aan Athene na de Tweede Wereldoorlog nog niet helemaal is vereffend. Tijdens de bezetting van Griekenland hadden de Nazi’s het Zuid-Europese land gedwongen om hen leningen te verschaffen, maar daar zag Athene financieel zwaar van af.

De hele zaak werd weer opgerakeld nu de gesprekken over een nieuwe financiering aan het noodlijdende Griekenland bijzonder stroef lopen. De Griekse justitieminister dreigde er zelfs mee beslag te leggen op Duits vastgoed. De Duitse minister van Economie, Sigmar Gabriel, heeft laten weten dat de kans nul is dat die herstelbetalingen er komen. De zaak is volgens hem afgehandeld.

Maar het Duitse koppel in Griekenland denkt daar dus anders over. ‘Ze hadden berekend dat het bedrag dat Duitsland nog aan Griekenland is verschuldigd, uitkomt op 875 euro per inwoner’, vertelde de burgemeester van Nauplion aan persagentschap AFP.

Als alle 81 miljoen Duitsers hun voorbeeld volgen, zou dat uitkomen op een bedrag van 71 miljard euro. Ruim onvoldoende voor Griekenland om zijn schuld van 442 miljard euro, of 175 procent van zijn bbp, af te lossen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud