Duits minister vreest vooral extreemrechts geweld

Duits minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. ©EPA

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die vorig jaar nog extreemrechts achternaholde, waarschuwt nu voor rechts extremisme.

Rechts-extremisten zijn op dit moment een grotere bron van bezorgdheid voor de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, dan linkse of islamistische extremisten. Dat zegt hij zaterdag in een interview met de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung.

'Ze zijn allemaal gevaarlijk', zegt het conservatieve boegbeeld van de CSU, de Beierse zusterpartij van bondskanselier Angela Merkels CDU. Volgens Seehofer ontdekten en verijdelden de Duitse autoriteiten vorig jaar meer dan tien geplande aanslagen. 'Maar extreemrechts is op dit moment mijn grootste bezorgdheid.'

Nazi-misdaden

Seehofer wijst erop dat een jaar geleden de staatsfinanciering voor de extreemrechtse National-Democratische Partij (NPD) werd stopgezet. Binnen de partij werden leiders van het Derde Rijk verheerlijkt en nazi-misdaden geminimaliseerd.

De NPD is op dit moment niet vertegenwoordigd op nationaal niveau. Ook wordt de partij als voorbijgestreefd beschouwd, nu de extreemrechtse partij AFD aan populariteit wint. De AFD is de grootste oppositiepartij van het land geworden.

AfD achterna

Het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst BfV, Thomas Haldenwang, zei in maart dat de nationalistische vleugel van de AfD in het oog wordt gehouden. Er wordt gekeken naar links met extremistische groepen.

Nog niet zo lang geleden werd Seehofer net verweten extreemrechts achterna te hollen, in een poging de electorale opmars van AfD bij de Beierse deelstaatverkiezingen te remmen. Zo botste de minister van Binnenlandse Zaken geregeld met Merkel over het te voeren asielbeleid. Hij noemde migratie 'de moeder van alle problemen' en oogste kritiek door te stellen dat 'de islam niet behoort tot Duitsland'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud