Duitse ‘anti-euro-partij' brokkelt af

Hans-Olaf Henkel. ©AFP

De vice-voorzitter van de Duitse eurokritische partij ‘Alternative für Deutschland’ (AfD), Hans-Olaf Henkel, stapt op. Dat is goed nieuws voor bondskanselier Angela Merkel.

Met het vertrek van Henkel lijkt de machtsstrijd binnen AfD tussen economisch-liberalen en rechts-ideologen door deze laatsten gewonnen.

Henkel, een gerenomeerd publicist en voormalig lid van verschillende raden van bestuur, representeert de economisch-liberale vleugel van de partij.  Hij pleit er onder andere voor de eurozone te splitsen: Oostenrijk, Finland, Duitsland en Nederland zouden beter een eigen munteenheid creëren en de ‘euro laten waar die nu is’. Omwille van die profilering staat de AfD in Duitsland bekend als de ‘anti-euro-partij’.

De AfD richt zich ook tot de kiezer met een uitgesproken mening over migratieproblematiek. Tussen deze twee strekkingen, met beiden een eigen discours en aanhangers, wrevelt het. Henkel stapt op omdat de ‘rechts-ideologen’ de partij gekaapt zouden hebben. Ook kan hij het op persoonlijk vlak niet vinden met enkele leden van de partijtop.

De onenigheid is goed nieuws voor bondskanselier Angela Merkel, wiens rechts-conservatieve CDU-vleugel (Christlich Demokratische Union) zich bedreigd ziet door het opkomende AfD.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud