Duitse artsen bevestigen vergiftiging Navalny

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny. ©REUTERS

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny was wel degelijk het slachtoffer van een vergiftiging met het zenuwgif novitsjok. Dat zeggen de Duitse artsen die hem behandelden in Berlijn.

De Berlijnse artsen die de Russische oppositieleider Aleksej Navalny behandelden, hebben woensdag de klinische details van zijn vergiftiging vrijgegeven. Daaruit blijkt onomstotelijk dat de Russische oppositieleider is vergiftigd met het chemische zenuwgif novitsjok.

Rusland eiste al maanden een rapport omdat het 'geen hard bewijs' heeft gekregen dat Navalny is vergiftigd met novitsjok, een zenuwgas dat vorige eeuw werd ontwikkeld door de Sovjet-Unie.

Bloedbaan

De artsen van het Berlijnse Charité-ziekenhuis hebben na zijn opname in augustus wel degelijk sporen van het zenuwgif ontdekt in de bloedbaan van Navalny. Dat blijkt uit het finale rapport dat het medische tijdschrift The Lancet heeft gepubliceerd. Volgens het artikel raakte de Russische opposant na het verschijnen van de eerste symptomen in een coma. Zijn hartslag was sterk gedaald, net als zijn lichaamstemperatuur (tot 33,5 graden).

Zijn goede gezondheidstoestand voor de vergiftiging heeft waarschijnlijk in zijn voordeel gespeeld voor zijn herstel.
Duitse artsen

Navalny (44) overleefde de vergiftiging nauwelijks, schrijven de artsen. 'Zijn goede gezondheidstoestand voor de vergiftiging heeft waarschijnlijk in zijn voordeel gespeeld voor zijn herstel', klinkt het in het rapport. Die vaststelling staat in contrast met de conclusies van de Russische artsen, die Navalny's levensstijl en algemene gezondheidstoestand in twijfel trokken.

Navalny reageerde sarcastisch op de bevindingen. 'Het belangrijkste is dat Vladimir Poetin opgelucht is. Bij elke persconferentie klaagt hij: 'Wanneer zullen de Duitsers ons hun gegevens geven?'', schreef Navalny op Facebook. 'Het maakt nu niet uit, de medische gegevens zijn nu gepubliceerd en beschikbaar voor de hele wereld.'

Russische spion

Navalny werd op 20 augustus tijdens een binnenlandse vlucht in Rusland ernstig ziek. Hij werd aanvankelijk twee dagen in een ziekenhuis in de Siberische stad Omsk behandeld voordat hij werd geëvacueerd naar een ziekenhuis in Berlijn. Sindsdien heeft hij de Russische geheime diensten ervan beschuldigd achter de moordpoging op hem te zitten.

Afgelopen week kwam Navalny nog in het nieuws toen hij erin slaagde een Russische spion details van de vergiftiging te ontfutselen. De oppositieleider belde de spion op onder een valse identiteit en achterhaalde dat het gif in augustus was toegediend via zijn onderbroek. Rusland ontkende alle beschuldigingen en noemde de onthulling door Navalny een vervalsing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud