Advertentie

Duitse Bondsraad maakt weg vrij voor tolheffing

Een tolsignalisatie op een snelweg in het Duitse Rostock. ©AFP

De Bondsraad in Duitsland heeft vrijdag ingestemd met de invoering van een tolheffing voor personenwagens.

De parlementsleden keurden enkele wetteksten goed die rekening hielden met de bezwaren die de Europese Commissie tegen de heffing had geuit.

De Bondsraad, die de zestien Duitse deelstaten vertegenwoordigt, volgt daarmee de beslissing van de Bondsdag (vergelijkbaar met de Kamer van volksvertegenwoordigers). Die laatste instelling had vorige week al ingestemd met de heffing.

Duitsland bereikte begin december een overeenkomst met de Europese Commissie over het tolsysteem voor personenwagens. Dat zal gelden voor iedereen, maar Duitse weggebruikers krijgen als compensatie een korting op de wegenbelasting die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is.

'Voor de eerste keer ooit, zal iedereen die onze wegen gebruikt ook moeten bijdragen aan de financiering ervan', zegt Duits minister van Transport Alexander Dobrindt. De Beierse christendemocratische CSU van Dobrindt had bij de regeringsvorming van 2013 nog een breekpunt gemaakt van de invoering van het systeem.

Kritiek

Verschillende buurlanden, waaronder België, hadden al kritiek geuit op de heffing. Ze vinden dat met het tolsysteem vooral buitenlanders geviseerd worden.

De Oostenrijkse minister van Transport, Jörg Leichtfried, heeft al aangekondigd dat zijn land overweegt om gerechtelijke stappen te ondernemen. 'Ik vind deze tol discriminerend en niet verenigbaar met de Europese wetgeving', zo heeft hij aan journalisten meegedeeld. Oostenrijk kan wel pas naar het Europees Hof van Justitie stappen nadat de Europese Commissie haar procedure tegen Duitsland naar een mogelijke inbreuk op de EU-wetgeving formeel heeft beëindigd, stelt de minister.

De tolheffing zal wellicht niet voor 2019 worden ingevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud