Advertentie

Duitse economie houdt minieme groei vast

Foto AFP

De Duitse economische groei viel in het derde kwartaal iets beter mee dan door velen gevreesd, omdat zowel de binnenlandse consumptie als de export groeiden. De bbp-groei kwam uit op 0,2 procent.

Net als de Franse groeide ook de Duitse economie iets meer dan verwacht. Enkele tientallen economen, ondervraagd door Bloomberg, kwamen op een gemiddelde verwachting van 0,1 procent uit. Volgens Reuters ligt de uiteindelijke 0,2 procent 'in lijn met de prognoses'. Ze ligt wel lager dan de 0,3 procent groei die in het tweede kwartaal was geboekt. Jaar-op-jaar beloopt de groei nu 0,9 procent.

De groei in het voorbije kwartaal komt op het conto van de export, de bouw en de uitgaven van zowel gezinnen als overheden. Van de Duitse export gaat 40 procent naar andere landen van de eurozone, en nog eens 20 procent naar de rest van de Europese Unie. De verkopen aan de rest van de eurozone lagen in september 9,1 procent lager dan een jaar eerder. Verschillende Duitse bedrijven slagen er echter in de lagere vraag in Europa te compenseren door meer uit te voeren naar sneller groeiende economieën. Bovendien houdt de binnenlandse consumptie vrij goed stand omdat de lonen verhoogd zijn en de werkloosheid met 6,9 procent relatief laag ligt.

De investeringen van bedrijven in uitrusting en voorraden namen af. De industriële productie viel sterker terug dan in september was voorspeld en het ondernemersvertrouwen zit op een laagtepunt.

'De daling van de vertrouwensbarometers vertaalt zich nog niet in een krimp van de economie', merkt ING-econoom Carsten Brzeski op, 'de reële economie toont zich veerkrachtiger dan verwacht.' Maar de vooruitzichten op de korte termijn zien er volgens hem toch 'allesbehalve rooskleurig' uit, omdat het moeilijk te geloven is dat de ontkoppeling van zachte en harde data nog lang aanhoudt. Met name de daling van de orderboekjes baart zorgen. Op iets langere termijn verwacht Brzeski wel dat de Duitse economie volgend jaar overeind blijft.

De Europese Commissie verwacht dat de Duitse economie over het volledige jaar 0,8 procent groeit, en dat eenzelfde tempo aangehouden blijft in 2013. De Bundesbank zei echter op 22 oktober dat er steeds meer tekenen zijn dat de Duitse economie zal stagneren of zelfs lichtjes afremmen in het vierde kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud