'Duitse minister Scholz wist van problemen bij Wirecard'

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz komt onder vuur te liggen omdat hij vorige jaar al werd gewaarschuwd voor problemen bij Wirecard. ©Kay Nietfeld/dpa

De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, wist al in februari 2019 van mogelijke marktmanipulatie bij de betalingsverwerker Wirecard. Dat blijkt uit documenten van zijn ministerie.

Scholz werd anderhalf jaar voor de teloorgang van Wirecard geïnformeerd door de Duitse beurstoezichthouder BaFin. Dat meldde het persbureau Bloomberg, dat documenten van het ministerie inzag. Eerder dit jaar bekende Wirecard dat 1,9 miljard euro op de balans kwijt was en mogelijk nooit heeft bestaan. De fraude zou mogelijk zijn gemaakt door onvoldoende toezicht.

Scholz zei onlangs dat hij veranderingen wil doorvoeren bij de toezichthouder BaFin na het schandaal bij Wirecard. Hij eiste volledige opheldering over wat fout gegaan is bij de rol van de beurswaakhond bij Wirecard, dat het faillissement heeft aangevraagd.

Marktmanipulatie

Scholz heeft altijd ontkend direct betrokken te zijn bij de schandalen rond de betalingsverwerker. Maar volgens de documenten waarop Bloomberg de hand kon leggen blijkt dat BaFin in 2019 al aan Scholz liet weten de misstanden bij Wirecard uit te zoeken omdat er vermoedens waren van marktmanipulatie. Een van de belangrijkste verdachten, de ex-directeur van een dochteronderneming in Dubai, wil inmiddels meewerken aan het onderzoek.

Het nieuws komt ongelegen voor Scholz, die tijdens de coronacrisis een goede beurt maakte als minister. De sociaaldemocratische partij SPD schoof hem onlangs naar voren als lijsttrekker voor de verkiezingen van september 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud