Duitse minister Seehofer noemt migratie ‘moeder van alle problemen'

CSU-boegbeeld Horst Seehofer toont begrip voor de manifestaties in Chemnitz. ©EPA

Het CSU-boegbeeld en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft op een partijvergadering begrip getoond voor de protesten in de Oost-Duitse stad Chemnitz, waarbij boze burgers en neonazi’s zich tegen migranten keren.

Dat mensen in Chemnitz op straat komen uit protest omdat een man vermoord werd door twee vluchtelingen, maakt van hen nog geen nazi’s. Dat heeft CSU-boegbeeld Horst Seehofer gezegd op een bijeenkomst van partijverkozenen, schrijven de Duitse kranten Bild en die Welt op basis van anonieme getuigenissen.

Tijdens de bijeenkomst zou Seehofer gezegd hebben dat migratie ‘de moeder van alle problemen is’ en dat hij de manifestanten in Chemnitz begrijpt. Hij verwees naar de onlusten die vorige week uitbraken in de Oost-Duitse stad. Na een steekpartij waarvoor een Syriër en een Irakees in voorlopige hechtenis zitten, kwamen duizenden mensen op straat om te protesteren. 

Onder de manifestanten bevonden zich extreemrechtse groeperingen en voetbalhooligans. Op sociale media circuleren beelden van skinheads die jacht maken op migranten en de Hitlergroet brengen.

Verkiezingskoorts

Terwijl bondskanselier Angela Merkel ‘de haat in de straten’ sterk veroordeelde, keert Seehofer zich tegen het ‘wir schaffen das’-verhaal. In juni kwam het al eens tot een zware clash tussen beide coalitiepartners over het migratiebeleid en de eis van Seehofer om grenscontroles in te voeren.

De uitspraken van Seehofer komen aan de vooravond van de Beierse deelstaatverkiezingen op 14 oktober. De CSU van Seehofer dreigt haar volsrtrekte meerderheid te verliezen door de opkomst van de antimigrantenpartij Alternative für Deutschland (AfD).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud