Advertentie

Duitse ondernemers nog beter gemutst

Bouw van de elektrische BMW i3 in Leipzig ©REUTERS

Voor de derde maand op rij zijn de Duitse ondernemers positiever geworden. Met dank aan de lage energieprijzen, de goedkope euro en de verse ECB-stimulus die er aan komt.

De Ifo-indicator steeg in januari tot 106,7, van 105,5 in december. Economen hadden een iets kleinere klim tot 106,5 verwacht. Voor de voornaamste voorlopende index polst het Münchense instituut bij 7.000 bedrijfsleiders naar hun visie op de huidige toestand en de nabije toekomst. Met 106,7 bereikt de indicator zijn hoogste stand in zes maanden.

De grootste economie van de eurozone zou voordeel moeten kunnen halen uit de forse daling van de olieprijzen, die de energie- en brandstofkosten doet dalen. Als groot exportland zou Duitsland ook moeten kunnen profiteren van de zwakkere euro, die Europese producten goedkoper maakt. De massale geldinjectie die de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd, zou de economie in de eurozone bovendien moeten aanwakkeren en dus de vraag naar Duitse producten doen stijgen.

De inschatting van de huidige toestand verbeterde in januari van 109,8 tot 111,7, deelde het Ifo nog mee. De verwachtingsindex steeg van 101,3 tot 102.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski bevestigt het hogere ondernemersvertrouwen ‘het deftig herstel van de economie in het laatste kwartaal van het jaar’. Hij denkt dat de ‘rollercoasterrit’ van Duitse economische cijfers nog een tijdje kan aanhouden en dat de Duitse economie in de toekomst van rugwind zal kunnen profiteren. ‘Bijna alles is aanwezig voor opnieuw een sterk jaar voor de Duitse economie’, althans in een perfecte en lineaire wereld. Maar dat die niet bestaat, toont de uitkomst van de Griekse verkiezingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud