Duitse ondernemers nooit zo vol vertrouwen

Vooral de industrie lijkt een stuwende kracht achter het groeiende vertrouwen. ©AFP

Het vertrouwen van de Duitse ondernemers is voor de vijfde maand op rij toegenomen. Een gunstig vooruitzicht van de Duitse industrie en de Franse verkiezing stuwen het goede gevoel.

De Duitse Ifo-index komt in juni uit op 115,1 punten. Dat is hoger dan verwacht. Analisten gingen uit van een lichte terugval van 114,6 in mei naar 114,4 punten. Met het nieuwe cijfer staat de index op een recordhoogte. De Ifo-index is gebaseerd op een rondvraag bij meer dan 7.000 managers.

Protectionistische maatregelen van de Verenigde Staten of een zwakkere Britse economie in de nasleep van de brexit-onderhandelingen kunnen een domper vormen.
Carsten Brzeski
Econoom

Vooral de industrie is een stuwende kracht achter het groeiende vertrouwen. Alle indicatoren zitten daar goed. De orderboekjes van de fabrieken staan vol, de overschotten krimpen, capaciteit wordt volop benut. De werkloosheid staat op een recordlaagte.

Al speelt ook de Franse verkiezing mee. Duitse ondernemers hebben vertrouwen in de nieuwe president Emmanuel Macron. Frankrijk is, samen met de Verenigde Staten, de belangrijkste exportmarkt voor Duitsland.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski komt de grootste bedreiging voor de Duitse industrie nu niet meer uit het binnenland maar wel van elders. ‘Protectionistische maatregelen van de Verenigde Staten of een zwakkere Britse economie in de nasleep van de brexitonderhandelingen kunnen een domper vormen’, aldus Brzeski

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect