Advertentie
Advertentie

Duitse ondernemers onverwacht somberder

Een uitgetelde Duitser na afloop van het Oktoberfest in München - Foto AFP ©AFP

De ondernemers in Duitsland zijn in oktober onverwacht minder optimistisch geworden. Dat blijkt uit de maandelijkse index van het Ifo-instituut. De ondernemers twijfelen vooral over de kracht van het herstel in de eurozone.

De index, die gebaseerd wordt op een bevraging van 7.000 directeurs, viel terug tot 107,4, komende van 107,7 in september. Analisten hadden echter gerekend op een toename tot 108.

De vertrouwensindicator volgt op een reeks tegenstrijdige cijfers over de Duitse economie. De fabrieksbestellingen vielen in augustus onverwacht terug, en afgelopen week signaleerde de Bundesbank nog dat de economische groei in het derde kwartaal waarschijnlijk is vertraagd na een groei van 0,7 procent in het tweede kwartaal.

Daar staat tegenover dat de industriële productie het beter deed dan verwacht, terwijl de werkloosheid op het laagste peil in 20 jaar blijft staan. Vorige week bleek ook nog uit de ZEW-index dat het beleggersvertrouwen over de Duitse economie op het hoogste peil in 3 jaar tijd staat.

'De Duitse economie blijft in goede vorm', reageert ING-econoom Carsten Brzeski. 'De externe omstandigheden geven echter aanleiding voor nieuwe voorzichtigheid. De Amerikaanse schuldcrisis en de mogelijke gevolgen daarvan voor de economische activiteit, gecombineerd met de daling van de dollar, is niet de meest voordelige mix voor de Duitse exportsector.'

'De daling is een goede herinnering dat de Duitse onkwetsbaarheid mogelijk niet voor eeuwig is', besluit Brzeski.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud