Duitse ondernemers steeds somberder

Autoproductie bij Porsche in Stuttgart-Zuffenhausen (Foto EPA) ©EPA

Het Duitse ondernemersvertrouwen is in september verder verslechterd. De Ifo-index daalde van 102,3 in augustus tot 101,4. Dat is het laagste peil sinds maart 2010.

Economen hadden volgens Bloomberg op een lichte verbetering van de index gerekend, tot 102,5.

De Duitse economie hield aanvankelijk goed stand temidden het crisisgewoel, maar kampt steeds meer met een teruglopende vraag. Vijf van de 17 eurolanden zijn in een recessie beland. Het plan van ECB-voorzitter Mario Draghi om in grote hoeveelheden obligaties van probleemlanden op te kopen heeft de kans dat het europroject mislukt, wel fors doen verminderen, maar de Duitse ondernemers blijven voorzichtig en investeren minder.

De groei van de Duitse economie is in de eerste jaarhelft ook vertraagd, van 0,5 procent in het eerste kwartaal tot 0,3 procent in het tweede. Bedrijven hebben daarom investeringen uitgesteld. Voor de eurozone, de grootste exportmarkt van Duitsland, voorspelt de Europese Commissie dit jaar een krimp van 0,3 procent.

Bedreigingen

De neerwaartse trend zet zich door, stelt Carsten Brzeski van ING vast. 'Het is de vijfde daling op rij. Het Duitse bedrijfsleven blijft dus sceptisch over de de economische impact van ‘Draghi’s magie’. Het lijkt erop dat de Duitse ondernemers zich realiseren dat het in leven houden van de eurozone op zich niet voor groei zal zorgen. De hervormingen bij de belangrijkste handelspartners van Duitsland vragen tijd en dus zal de vraag naar Duitse producten dalen', stelt de econoom.

Op middellange termijn ziet Brzeski drie bedreigingen voor de Duitse groei. Primo, de aanhoudende daling van de globale economie die weegt op de export; secundo, de verslechtering van de arbeidsmarkt die negatief is voor de binnenlandse vraag; tertio, het ‘perverse effect’ van de redding van de euro die zorgt voor een duurdere munt en hogere intresten.

Het opnieuw gedaalde ondernemersvertrouwen bevestigt onze visie dat de Duitse economie in het derde kwartaal in het rood kan terechtkomen, zo vreest de ING-econoom

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud