Duitse president vraagt Polen vergiffenis voor WO2

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier (rechts) en zijn Poolse ambtsgenoot Andrzej Duda tijdens de ceremonie ter herdenking van het begin van de Tweede Wereldoorlog. ©AFP

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft zondag de slachtoffers van het Duitse geweld in 1939 om vergiffenis gevraagd.

Hij deed dat tijdens een ceremonie in Wielun, een kleine Poolse stad waar de eerste bommen vielen van de Tweede Wereldoorlog.

‘Ik breng hulde aan de slachtoffers van de aanval op Wielum. Ik breng hulde aan de Poolse slachtoffers van de Duitse tirannie. En ik vraag om vergiffenis’, verklaarde Steinmeier in aanwezigheid van zijn Poolse ambtsgenoot.

Steinmeier is, net als verschillende andere staatsleiders, in Polen voor de herdenking van de 80e verjaardag van de start van de Tweede Wereldoorlog. In totaal worden zo’n 250 internationale gasten verwacht, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

Op 1 september 1939 bombardeerde de Duitse Luftwaffe voor zonsopgang het weerloze Poolse stadje, dat geen enkel militair belang had. Zo'n 1.200 mensen kwamen om bij de bombardementen. De eerste bommen vielen op het ziekenhuis, dat op het dak een rood kruis had staan. Ongeveer 75 procent van de stad werd verwoest.

De aanval op Wielun wordt gezien als de start van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die oorlog kwamen zes miljoen Poolse burgers om, onder wie drie miljoen joden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud