Advertentie
Advertentie

Duitse regering: 'Gerecht beslist over Puigdemont'

De Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont zal geen asiel aanvragen in Duitsland. ©REUTERS

De Duitse regering benadrukt dat ze niets te zeggen heeft over het al dan niet overleveren van de Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont aan Spanje.

Puigdemont, die op de vlucht voor het Spaanse gerecht in ons land verblijft, is afgelopen weekend gearresteerd in het noorden van Duitsland. Hij was op de terugweg van Finland naar België. De Duitse politie pakte hem op omdat Spanje een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem heeft uitgeschreven.

De politicus verschijnt wellicht maandag nog voor de rechter. De Duitse regering benadrukte dat die laatste onafhankelijk handelt. ‘De beslissing of Puigdemont wordt overgeleverd aan Spanje, ligt volledig in de handen van het gerecht’, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert.

Seibert voegde toe dat ‘Spanje een democratische rechtsstaat’ is en dat het conflict tussen het land en Catalonië ‘binnen het kader van het Spaanse recht en de Spaanse grondwet moet worden opgelost'.

Geen asiel in Duitsland

Puigdemonts advocaten zijn aan het uitzoeken hoe ze een overlevering aan Spanje kunnen tegenhouden. Asiel zal de voormalige minister-president niet aanvragen, maakte een advocaat duidelijk aan Catalaanse media.

Het Spaanse gerecht wil Puigdemont vervolgen voor ‘rebellie’ en ‘opruiing’ omdat hij een referendum organiseerde over de onafhankelijkheid van Catalonië en die onafhankelijkheid vervolgens ook uitriep. Daarvoor kan hij een gevangenisstraf tot 25 jaar krijgen. Om die reden zette Spanje hem ook al af als minister-president van Catalonië.

Op verschillende plaatsen in Catalonië werd zondag geprotesteerd tegen de arrestatie van Puigdemont.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud