Advertentie

Duitse regering zet radicaal in op groene omslag

Olaf Scholz, de leider van de Duitse sociaaldemocraten, wordt de nieuwe kanselier. ©EPA

De Groenen claimen sleutelposities in het klimaatbeleid van het grootste Europese industrieland.

Net geen twee maanden na de verkiezingen heeft de Duitse sociaaldemocraat Olaf Scholz woensdag zijn regering - een coalitie met de groenen en de liberalen - gepresenteerd. De ambitie om van Duitsland een voorloper in de groene en digitale transitie te maken, spatte ervan af. ‘We gaan massaal investeren om het land in de voorhoede te houden', zei Scholz.

De nieuwe regering jaagt de vergroening van de economie in een duidelijke versnelling. Tegen 2030 moet Duitsland 80 procent van zijn energie halen uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie. De lat lag tot dusver op 65 procent. De uitstap uit steen- en bruinkool wordt vervroegd van 2038 naar 2030. Onze oosterburen doen aardgas vanaf 2040 in de ban. Tegen 2045 moet het land klimaatneutraal zijn.

Duitsland, het land bij uitstek van de brandstofmotor, moet ook versneld overschakelen op elektrische auto's. Tegen 2030 moeten er minstens 15 miljoen exemplaren op de baan zijn. Vanaf 2035 is de verkoop van nieuwe wagens die rijden op fossiele brandstof verboden. Als compensatie slaagden de liberalen erin de invoering van een maximumsnelheid op de snelwegen te blokkeren.

Het is onduidelijk hoe de partijen de ecologische omschakeling willen financieren.
Carsten Brzeski
Hoofdeconoom ING

Het klimaatbeleid stond bovenaan op de politieke agenda na de verwoestende overstromingen in juli, die werden toegeschreven aan de klimaatverandering. In de regering-Scholz krijgen de Duitse groenen een sleutelrol met een 'superministerie' voor Economie en Klimaat. Maar met de liberale voorman Christian Lindner als minister van Financiën hebben de groenen een budgettaire pitbull als waakhond.

Vaandeldrager

Met het ambitieuze klimaatbeleid wil de regering-Scholz van Duitsland de vaandeldrager maken van de groene transitie in Europa. 'De intentie is er zeker', zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING. 'Maar in het regeerprogramma zijn er veel vaagheden. Het is onduidelijk hoe de partijen de ecologische omschakeling willen financieren.' Op de persconferentie na de presentatie van Scholz bleven de partijleiders ook opvallend om de pot draaien toen die vraag kwam.

Door die vaagheid is de impact van het Duitse regeerakkoord op het Belgische klimaat- en energiebeleid onduidelijk. Net als Duitsland heeft ons land gekozen voor een uitstap uit de nucleaire energie. Maar terwijl de Duitsers massaal voor hernieuwbare energie gaan, overweegt België kernenergie te vervangen door nieuwe gascentrales.

Coronacrisis

De escalerende coronacrisis dreigt de ambitieuze regeringsplannen echter te doorkruisen. Het was opvallend dat Scholz voor de presentatie van het regeerakkoord uitweidde over de uitdijende vierde golf. 'De toestand is ernstig', zei de beoogde bondskanselier. 'De coronabestrijding blijft nog even een prioriteit', meent ook ING-econoom Brzeski.

De pandemie heeft ook een impact op de boekhouding van de Duitse regering. De coalitiepartners houden er rekening mee dat corona ook dit en volgend jaar een aanslag pleegt op de financiële gezondheid van het land en kiezen daarom voor een budgettaire souplesse. Er is dus nog nog een mogelijkheid om de overheidsschuld te laten oplopen tot meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud