Advertentie

Duitser ziet loon stevig stijgen

Zelfs met de stijging van de Duitse lonen zal de kloof met ons land niet snel gedicht worden. ©EPA

De stijging is potentieel goed nieuws voor de loonkloof tussen ons land en Duitsland. Al blijft het verschil groot.

De reële lonen in Duitsland, dat is de loonstijging na inflatie, lagen in het derde kwartaal van 2014 1,8 procent hoger dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Een Duitser krijgt nu maandelijks gemiddeld bruto 3.541 euro.  

Het is van het tweede kwartaal van 2011 geleden dat er nog zo’n sterke stijging werd opgetekend (zie grafiek), leren cijfers van het Duitse overheidsbureau voor statistiek. De stijging is een combinatie van hogere lonen en hogere bonussen voor werknemers.

Voorts verwijzen de Duitse statistici naar de lage inflatie: nominaal bleef de loonstijging met 2,6 procent relatief beperkt, maar dankzij de lage inflatie van 0,8 procent verdiende de Duitser reëel toch een stuk meer.

Die hogere lonen zijn mogelijk wel goed nieuws voor de loonkloof tussen ons land en Duitsland. Een werknemer hier kost nog altijd een pak meer dan bij onze oosterburen, wat ons land voor internationale werkgevers minder aantrekkelijk maakt. 

Maar zelfs met de stijging van de Duitse lonen zal de kloof niet snel gedicht worden, blijkt uit de jongst beschikbare cijfers van Eurostat. In ons land kostte een werknemer eind 2013 38 euro per uur. In Duitsland maar 31,3 euro, bijna 20 procent minder.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud