Advertentie

Duitsers kennen dit weekend regering

Als alles loopt zoals verwacht, start Angela Merkel haar derde ambtstermijn en wordt SPD-voorman Sigmar Gabriel plaatsvervangend bondskanselier. (foto afp) ©AFP

Nu de stemming bij de leden van de kandidaat-coalitiepartij SPD in Duitsland afgesloten is, maken de Duitsers zich op om dit weekend eindelijk te horen te krijgen wie hun regering gaat vormen. Dat Angela Merkel opnieuw bondskanselier wordt, staat buiten kijf, maar wie de andere ministers worden, is een goed bewaard geheim.

De socialistische partij SPD en de CDU/CSU van Angela Merkel sloten eind november een regeerakkoord, maar de regering kan pas een feit zijn als de leden van de SPD daar ook hun goedkeuring aan gehecht hebben. Tot afgelopen nacht hadden de 450.000 leden de kans hun stem te laten horen.

En die ledenraadpleging is geen loutere formaliteit. Lang werd getwijfeld of het verzet bij de SPD-achterban niet te groot zou zijn, maar de jongste dagen groeide de overtuiging dat de SPD'ers dan toch instemmen met het regeerakkoord.

Zaterdag maakt de SPD de uitslag bekend. Vervolgens zal Merkel zondag haar ploeg voor de komende vier jaar presenteren, kondigde Berlijn gisteren donderdag aan.

Schäuble

Wie welke ministerpost bemant, is zorgvuldig binnenskamers gehouden, om twijfelende SPD-leden niet door een of andere naam die hen niet zint, nog meer in het harnas te jagen.

Het enige dat zo vaststaat, is dat Angela Merkel de regering blijft leiden, haar derde ambtstermijn. Volgens de geruchten blijft ook Wolfgang Schäuble op post als minister van Financiën, al heeft de SPD het daar nog moeilijk mee. Sigmar Gabriel, de voorzitter van de SPD, zou plaatsvervangend bondskanselier worden, alsook minister van Economische Zaken en Energie.

Daarnaast is al naar buiten gesijpeld dat de CDU niet langer de minister van Arbeid en Sociale Zaken mag leveren, een post die tot nu door Ursula von der Leyen bekleed werd. Zij zou de bevoegdheid krijgen over Gezondheid en Pensioenen, een sleutelpost gezien het pensioenbeleid een van de belangrijkste thema's wordt voor de volgende regering.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud